Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Imagine din 2019 de la…

Imagine din 2019 de la Zürich, folosită pentru a da amploare protestului de la Berlin contra restricțiilor impuse de autorități în contextul pantemiei de Covid-19

O fotografie făcută în timpul unui festival de muzică techno care a avut loc în august 2019 în orașul elvețian Zürich este distribuită intens pe rețelele de socializare ca fiind făcută în timpul protestului din 1 august, curent, de la Berlin, împotriva restricțiilor impuse de autorități în contextul pandemiei de Covid-19.

Fotografia, făcută de la înălțime și în care se vede o mare de oameni, este însoțită de descrieri în care se spune că la protestul de ieri din capitala germană ar fi participat peste un milion de oameni, în timp ce autoritățile și „presa de sistem” ar minți spunând că la manifestație au participat doar câteva zeci de mii de persoane.

Fotografia făcută în 2019 la Zürich a fost distribuită sâmbătă și duminică pe rețelele sociale în mai multe state europene și a ajuns să fie distribuită rapid și de către internauții din Republica Moldova, cu descrieri precum „Berlin, 1 August 2020 – Încetați panica, dați-ne drepturile fundamentale înapoi!”, „Corona, alarmă falsă” sau „Sfârșitul pandemiei – ziua libertății”. Și în România imaginea a fost preluată de numeroși utilizatori ai rețelelor sociale, inclusiv de pagina Coaliției pentru Familie, care are 87 de mii de urmăritori.

În realitate fotografia a fost făcută în august 2019 în timpul celei de-a 28-a ediții a „Street Parade” din Zürich, un festival de muzică techno la care, potrivit organizatorilor, au participat 850 de mii de oameni. (imagini aici) Evenimentul urma să aibă loc și în acest an, însă a fost anulat din cauza Covid-19. 

O altă fotografie distribuită pe rețelele sociale ca fiind de la protestul din aceste zile de la Berlin este, de fapt, de la un alt festival de muzică techno care a avut loc la Berlin, numit „Love Parade”. (imagini aici și aici)

Sâmbătă, 1 august, la Berlin a avut loc un protest sub sloganul „Sfârșitul pandemiei – ziua libertății” în cadrul căruia oamenii și-au manifestat dezacordul față de măsurile restrictive impuse de autoritățile germane în vederea stopării răspândirii virusului SARS-CoV-2, care provoacă boala Covid-19.

În timp ce susținătorii protestului de la Berlin scriu pe rețelele sociale că la miting au participat aproximativ un milion de oameni, potrivit presei germane și internaționale, numărul participanților a fost între 15 și 20 de mii, iar poliția a enunțat cifra de 17 mii. În timpul protestului de sâmbătă 45 de polițiști au fost răniți, iar 133 de participanți au fost arestați.