Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Gumeniţă la Universitatea de Medicină

Gumeniţă la Universitatea de Medicină

În curând la Universitatea de Medicină din Chişinău se va preda un nou curs, care se numeşte „Istoria îmbolnăvirii lui Gumeniţă”. Cursul va fi predat la anul II pentru Facultăţile de cardiologie, terapie şi şmecherie.

Cursul este iniţiat la propunerea cadrelor medicale de la Spitalul „Sfânta Treime”, în colaborare cu angajaţii Secţiei de reanimare a Spitalului Militar din Chişinău. Ei consideră că modul în care s-a comportat inima lui Gumeniţă pe parcursul ultimului an a cauzat ceea ce i s-a întâmplat poliţistului în ultimele zile.

Studenţii la medicină au ocazia să urmărească fragmente video care arată evoluţia maladiei: mai întâi cadrele în care Gumeniţă este apatic la întrunirile electorale PCRM, apoi – fragmente care îl prezintă pe Gumeniţă în expectativă la 6 aprilie, şi – punctul culminant al exploatării inimii şi picioarelor lui Gumeniţă – noaptea de 7 aprilie. Filmul didactic se încheie cu agresiunile verbale ale poliţistului la şedinţele Primăriei Chişinău, iar în final – imagini de la spital.

Imaginile de la spital sunt examinate pe cadre: modul în care Gumeniţă merge cu mâinile în buzunare din Secţia de cardiologie a Spitalului „Sfânta Treime” spre ambulanţă – lejer, fără niciun fel de simptome cardiace sau locomotorii. Iar peste 10 minute – cadre din Secţia de reanimare a Spitalului Militar, când medicii declară că e nevoie de o reanimare profundă şi îndelungată.

Medicii vor explica cazul de faţă ca pe un cupaj dăunător inimii omului: poliţist-comunist. În concluzia cursului medical, specialiştii în chirurgia inimii explică că inima de poliţist martor la omor tăinuit practic nu mai poate fi reanimată, iar toate acţiunile sale de după omor sunt conduse de reflexe, ca la un personaj de film în desen animat.