Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Gastronomie: Gravlax cu sfeclă roșie

Gastronomie: Gravlax cu sfeclă roșie

Iarna mai este și perioada rădăcinoaselor în bucătărie. Așadar, ne-am propus sa experimentăm ceva. Am îmbinat parfumul de briză sărată a somonului cu parfumul de pământ al sfeclei roșii. Am obținut o bunăciune roșietică și mega delicioasă, care, ulterior, a fost îmbinată perfect cu pâinea Borodinsky „de casă”.

La prepararea acestui somon pot fi utilizate și ingredientele pentru rulouri de sushi, în caz că sunteți pasionați de bucătăria japoneză. E la fel de bun și dimineața, la micul dejun, servit simplu, cu niște avocado și-o felie de pâine toastată. Aici puteți experimenta cât vă ține imaginația și pofta de mâncare…

Vedeți rețeta pentru somonul maturat cu sfeclă roșie, numit și gravlax.

Ingrediente:

  • 300 de gr de fileu de somon
  • 100 de gr de sare
  • 100 de gr de zahăr
  • niște semințe de coriandru și alte boabe de piper de care aveți prin bucătărie
  • câteva steble de mărar (opțional)
  • 2 sfecle medii fierte

    Metoda de preparare:
  1. Amestecăm sarea cu zahărul, semințele de coriandru și boabele de piper.
  2. Pe o hârtie de copt, suficient de încăpătoare, creăm o „pătură” de sare cu zahăr. Așezăm pe ea fileul de somon cu pielea în jos.
  3. Presărăm peste fileu puțin din amestecul din punctul 1, apoi aranjăm felii de sfeclă roșie (a se vedea pozele). Învelim ceea ce am obținut cu restul de amestec de sare și zahăr. Apoi așezăm deasupra mărarul. La sfârșit, învelim somonul cu hârtia de copt, astfel încât să scoatem excesul de aer din acel „ciorap” format din hârtie și plasăm peștele împăturit într-o caserolă în frigider, acoperit.
  4. Peste 24 de ore scoatem peștele din frigider. Îl curățăm de învelișul de sfeclă și mărar. Îl spălăm sub jetul de apă rece. Îl ștergem cu un prosop de hârtie, apoi îl ungem cu ulei de măsline. Acum somonul e numai bun de servit. E de preferat să fie consumat în decurs de o zi-două.

De ce e bine să consumăm sfecla roșie ?
Pe lângă toți nutrienții și beneficiile pe care le are, consumul de sfeclă roșie asigură corpului:

– vitamina B9 (acid folic): 20% din dzr*;
– vitamina C: 6% din dzr;
– mangan: 16% din dzr;
– potasiu: 9% din dzr;
– magneziu: 6% din dzr;
– fosfor: 4% din dzr;
– fier: 4% din dzr.

*doza zilnică recomandată.

Despre pâinea Borodinsky de casă vă vom povesti în unul din numerele ulterioare ale ziarului.
Poftă mare, prieteni!
Valeriu LUȚA,
Victoria PRUNICI

Pe Valeriu Luța și Victoria Prunici îi găsiți pe Instagram și Facebook, la @thewildstump, dar și pe blogul lor culinar: www.thewildstump.wordpress.com