Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Fotografii pe pânză

Fotografii pe pânză

215-raileanPentru oamenii de artă cuvintele se transformă în culori, iar sufletele oamenilor în flori. Cu acest mesaj a venit artistul plastic Iurie Răileanu la vernisajul din incinta Bibliotecii Municipale «B.P. Hasdeu». A început cu fotografia, dar dintotdeauna a fost pasionat de pictură. Acum, aceasta a devenit o necesitate, pentru că ceea ce nu poate exprima prin cuvinte, ca ziarist, pune pe pânză cu ajutorul culorilor.

Expoziţia, după spusele pictorului, prezintă o legătură dintre imaginea fotografică şi pastel. «Acest vernisaj este ca un prim pas făcut spre primăvară, căci suntem la sfârşit de iarnă şi am zis să bucur ochiul spectatorului cu mai multă culoare, pastel, imagini fotografice. Vernisajul nu are un generic aparte, dar am vrut să demonstrez legătura dintre frumuseţea florii şi elementele arhitecturale rustice», ne explică artistul prezenţa elementelor florale şi arhitecturale în lucrările sale, la care a muncit aproape doi ani. Majoritatea florilor prezentate în lucrări sunt cele care cresc în jurul casei – păpădii, stânjenei, lalele.

«Am crescut şi eu la ţară şi pentru mine florile simbolizează sufletul omului. Dacă ne întoarcem în trecut şi ne amintim de arta chineză sau japoneză, majoritatea elementelor folosite sunt florile. Ei consideră că florile sunt ca şi fluturii, sufletul omului după moarte, pentru că ele ne aduc bucurie şi buna dispoziţie», spune Iurie Răileanu.

Căsuţele ţărăneşti sunt prezente în lucrările sale pentru că artistul este pasionat de arhitectura naţională, şi anume de arhitectura rurală de la Orheiul Vechi, Ţâpova şi din alte localităţi din nordul Moldovei. Potecile săteşti şi casele pictate în alb şi albastru demonstrează încă o dată că «veşnicia s-a născut la sat», a adăugat pictorul.

Lucrările expuse vor putea fi admirate timp de o lună, dar şi cumpărate la un preţ ce variază între 100 de dolari şi 250 de euro.

Diana LUNGU