Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   „Fii PRO! Alege să fii…

„Fii PRO! Alege să fii profesor!”: „Un profesor bun schimbă destine, schimbă societăți. Un profesor bun e cea mai mare șansă pe care o poate avea un copil”

Sursa foto: mec.gov.md

Peste 3000 de absolvenți de liceu din întreaga țară au participat duminică, 28 aprilie, la un eveniment de promovare a profesiei didactice cu genericul „Fii PRO! Alege să fii profesor!”, organizat de Ministerul Educației și Cercetării(MEC) în cadrul Săptămânii Educației.

Ministrul Dan Perciun le-a vorbit tinerilor despre impactul social al profesiei de pedagog, despre oportunitățile și provocările acestei meserii.

„Scopul nostru este să vă ajutăm să priviți cu alți ochi profesia de pedagog și, cel puțin, să vă încurajăm să explorați această opțiune de carieră. Profesia de pedagog, ca și oricare altă profesie, are și plusuri și are și provocări. Cel mai mare plus – evident este bucuria de lucra cu așa tineri, copii minunați ca voi. Aceasta este extrem de valoros.

Un profesor bun schimbă destine, schimbă societăți, are puterea de a compensa pentru începuturi modeste, pentru familii disfuncționale. E cea mai mare șansă pe care o poate avea un copil. Toți, dar absolut toți,  își aduc aminte de un profesor bun și peste 10 și peste 50 de ani. Și, de regulă, nu-i despre lucrurile pe care le-a predat, dar e despre cum te-a făcut să te simți, despre încrederea în tine, despre sfaturile oferite și deschiderea de a te susține să visezi la mai mult. Am avut și eu asemenea profesori și sunt sigur că ați avut și voi – măcar unul.

Și oamenii aceștia sunt titani. Și asemenea oameni puteți fi și voi. Oameni – apreciați și de care își vor aduce aminte generații”, a afirmat Dan Perciun.

Cu un mesaj de încurajare către absolvenți a venit și Prim-ministrul Dorin Recean.

,,Domeniul educației este o prioritate pentru Executiv. Avem mai multe programe menite să îmbunătățească condițiile de muncă ale profesorilor și să ofere instrumente moderne, necesare pentru a crește calitatea studiilor. Guvernul a majorat cu 15% salariul cadrelor didactice, a oferit alocația unică de 200 de mii de lei la angajare, iar acțiunile noastre vor continua pentru a crește un sistem educațional cu profesori motivați și tineri care ne vor ajuta să construim Moldova europeană”, a spus premierul Dorin Recean.

„Fiecare dintre voi are potențialul de a contribui la un viitor vibrant, marcant și plin de speranță. Contribuția voastră aici și acum, în Moldova, are potențialul de a construi o lume mai bună pentru viitoarele generații de moldoveni. USAID este gata să fie partenerul vostru în acest parcurs”, a menționat Isobel Coleman, administratoare adjunctă, Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

În cadrul evenimentului, doi tineri pedagogi – Rodica Bețișor, profesoară de fizică, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bălți și Pavel Polișciuc, profesor de literatură universală, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din aceeași localitate, le-au vorbit absolvenților despre provocările, dar și despre avantajele pe care le oferă profesia de pedagog. 

De asemenea, tinerii au avut posibilitatea să afle oferta educațională în cadrul unei expoziții la care au participat 13 universități din Republica Moldova.