Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Etichete energetice noi pentru electrocasnice.…

Etichete energetice noi pentru electrocasnice. „Etichetarea energetică încurajează consumatorii să achiziționeze produse mai eficiente din punct de vedere energetic”

Sursă: Ministerul Energiei al Republicii Moldova

Produsele electrocasnice vor avea etichete energetice noi, pe o scară de la A la G, A fiind cele mai eficiente energetic. Etichetele vor conține informații clare despre consumul de energie. Regulamentele privind etichetarea energetică a electrocasnicelor a fost aprobat astăzi, în cadrul ședinței Guvernului.

Astfel, etichetele vor clasifica produsele pe o scară de la A la G, A fiind cele mai eficiente energetic, și vor conține informații clare despre consumul de energie sau de alte resurse, precum și alte informații suplimentare, pe un qr cod, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Energiei.

„Pentru Republica Moldova aceste reglementări sunt importante pentru că vor permite reducerea consumului de energie în sectorul rezidențial, responsabil de circa jumătate de consumul final de energie. În plus, etichetele energetice vor permite includerea mai ușoară a unor echipamente electrocasnice în programul EcoVoucher pe care l-am lansat anul trecut”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Directiva UE privind proiectarea ecologică stimulează piața prin interzicerea produselor celor mai puțin eficiente, iar directiva privind etichetarea energetică încurajează consumatorii să achiziționeze produse mai eficiente din punct de vedere energetic, informându-i cu privire la consumul de energie al acestora prin intermediul unei etichete.

„Din punct de vedere practic, majoritatea echipamentelor sunt importate din Uniunea Europeană și ele deja vin etichetate corespunzător, dar noi trebuie să transpunem aceste norme în legislația noastră. Respectiv, aceste norme, aceste regulamente vin să facă claritate în acest domeniu”, a adăugat Parlicov.

Totodată, aceste reglementări vor contribui la atingerea obiectivului de decarbonizare a economiei Republicii Moldova către anul 2050. Înlocuirea electrocasnicelor ineficiente energetic va contribui şi la reducerea cu 268 mii tone CO2 a emisiilor de gaze cu efect de seră în Republica Moldova, se arată în comunicat.