Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Destinații turistice din Moldova pe…

Destinații turistice din Moldova pe care merită să le vizitezi: Moșia Ohanowicz de la Mândâc și Conacul cu parc dendrologic al lui Andrei I. Pommer

Pandemia provocată de COVIID-19 ne-a făcut să vedem cu alți ochi R. Moldova și locurile ei frumoase, deși majoritatea dintre ele necunoscute și neexplorate suficient. Sabin Rufa, un tânăr student din Chișinău care învață acum în Franța, a vizitat în ultimii ani nu mai puțin de 12 monumente de arhitectură din țară, iar în următoarele ediții ale ZdG vă va povesti despre ele și va încerca să vă convingă să mergeți să le vizitați.

În ediția de astăzi vă prezentăm, prin ochii lui Sabin, detalii despre Moșia Ohanowicz de la Mândâc și Conacul cu parc dendrologic al lui Andrei I. Pommer

Moșia Ohanowicz de la Mândâc este un complex format din parcul dendrologic, lacuri, clădirile anexe, cavoul și conacul care a aparținut acestei familii polono-armene. Denaturat prin transformarea sa într-o tabără de pionieri, teritoriul încă păstrează câteva statui standardizate, blocuri sovietice de beton invadate de vegetație și clădiri atipice stilului somptuos al domeniului. Cu toate acestea, turiștii pot încă admira măreția unui parc meticulos planificat chiar de marele Alexandru Bernardazzi. Lacurile artificiale înconjurate de cărări, râulețele, podurile forjate, băncile sculptate din piatră de-a lungul aleilor cu pomi fructiferi și arbori selectați ca pinul negru sau frasinul stufos – toate povestesc despre istoria unor alte timpuri. Vila boierească, datând din anii ’90 ai secolului XIX și construită în stilul romantismului modern timpuriu, păstrează forma originală și posibilitatea de a intra și urca la diferite etaje, permițând doritorilor să admire structura puternică din cărămidă adusă de peste Prut. La final, poate fi vizitat cavoul familiei, recent betonat, dar care rămâne intact și impunător, instaurând liniștea, respectul și admirația printre cei care-l vizitează. În Chișinău poate fi vizitată și capela Ohanowicz, în cimitirul de pe strada Valea Trandafirilor. 

Până la acest complex se poate ajunge cu mașina, de pe drumul dinspre satul Mândâc spre Cotova. Întrucât  sunteți în câmp deschis, veți observa o pădurice izolată (mare parte din care este chiar parcul dendrologic), unde veți vira la dreapta. Intrarea pe teritoriu se face pe jos, deoarece accesul pentru autoturisme este, de obicei, blocat de o barieră. Pe teritoriu e posibil să întâlniți un paznic responsabil de protecția locului, întrucât conacul este filială a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală.

Conacul cu parc dendrologic al lui Andrei I. Pommer este un monument de arhitectură de importanță națională, construit la începutul secolului XX și localizat în satul Țaul, raionul Dondușeni. Francez de origine, A. I. Pommer era un bancher ce activa la Banca de Economii de la Sankt Petersburg. Atât conacul, clădirile anexe, cât și parcul au fost construite în perioada 1901-1912, Ippolit Vladislavski-Padalka fiind inginerul-decorator responsabil de planificarea parcului dendrologic. Considerat cel mai bine planificat obiect de arhitectură peisagistică din Moldova, parcul Țaul este și cel mai mare de pe teritoriul țării noastre (aproape 49 ha). Atât conacul, cât și clădirile anexe pot fi vizitate și examinate pe exterior, dar starea avansată de degradare cauzată de timp, neglijență și, mai recent, un incendiu în clădirea principală, nu permit intrarea în clădiri. Cu toate acestea, ansamblul de clădiri ce includ turnul de apă, casa de vară, pivnița și altele din aceeași perioadă e considerat cel mai bine păstrat dintre conacele rurale boierești basarabene din secolul XX.

Intrarea pe teritoriul parcului și al conacului se face chiar din centrul satului Țaul, având o alee pietonală de-a lungul gardului restaurat al complexului.

Sabin Rufa studiază Economie, Politică și Studii Internaționale în Marea Britanie, dar acum efectuează un schimb Erasmus de un an la Pantheon-Sorbonne în Paris. Este pasionat de călătorii, mai ales în spațiul românesc, pe care adoră să îl descopere cu prieteni sau familia.

P.S. Hai împreună să redescoperim R. Moldova!

Suntem siguri că și în localitățile sau în zonele în care locuiți există locuri frumoase despre care merită să audă cât mai multă lume. Pe această cale, te provocăm să iei exemplul lui Sabin și să ne descrii monumentele de arhitectură din localitatea ta, monumente sau zone frumoase din țară care te-au impresionat și pe care le-ai vizitat. Te îndemnăm să ne lași impresiile cu care ai plecat de acolo, îndemnând astfel și alți oameni să le viziteze, pentru a le face cât mai cunoscute.

Te rugăm să ne trimiți textele și fotografiile tale prin email, la ziardegarda@gmail.com, pe pagina noastră de Facebook sau prin poștă, pe adresa redacției din Chișinău. Autorii textelor pe care vom decide să le publicăm se vor alege cu premii din partea redacției: abonamente la ZdG sau obiecte de uz personal cu însemnele ZdG.