Principală  —  Ştiri   —   Statistica BNS: România a luat…

Statistica BNS: România a luat locul Federaţiei Ruse

Biroul Naţional de Statistică (BNS) a făcut publica statistica privind importurile şi exporturile pe anul 2014. Datele BNS relevă o scădere de 3,7% a exporturilor în anul trecut comparativ cu anul 2013, obţinând în total peste două miliarde de dolari din comerţul exterior. Cea mai mare scădere a xporturilor a revenit lunii decembrie 2014 ,când R. Moldova a vândut în afara ţării mărfuri şi servicii de aproximativ 181 mil. dolari SUA, ceia ce este cu 13% mai puţin faţă de luna precedentă şi cu 11% – comparativ cu luna decembrie a anului 2013.

Totodată BNS anunţă creşterea exporturilor spre ţările UE şi scăderea aşteptată a exporturilor spre ţările CSI. Datorate în mare parte emargolului rus la produsele moldoveneşti.
Exporturile de mărfuri destinate ţărilor Uniunii Europene au însumat 1 miliard 246 mil. dolari SUA ceia ce este cu 9,6% mai mult faţă de anul 2013. Respectiv piaţa UE deţine o cotă de 53,3% din totalul exporturilor moldoveneşti.

Ţările CSI au fost prezente în exporturile Moldovei cu o pondere de 31,4% ce corespunde unei valori de 735,6 mil. dolari SUA, cu 20% mai puţin decât în anul 2013. Scăderea cea mai drastică fiind înregistrată în comerţul cu Federaţia Rusă, unde s-au exportat cu 33% mai puţin ca anul trecut.

Din cauza embargoului rus principalul partener comercial al R. Moldova a devenit României cu o creştere de 5%, iar Federaţia Rusă a trecut pe planul doi.

sursa foto: realitatea.md