Principală  —  RECOMANDAT   —   Sondaj/ Doi ani de guvernare:…

Sondaj Doi ani de guvernare: ce nu a reușit să facă PAS?

Luni s-au împlinit doi ani de la câștigarea parlamentarelor din 2021 de către PAS, care a promis în alegeri „vremuri bune” pentru Moldova. Nu s-a întâmplat însă: reformele frânează, „motoarele economiei” nu au fost „repornite”, marea corupție e în apele ei, prețurile, exodul și sărăcia sunt în creștere, iar situația excepțională. La un an și jumătate de mandat, guvernul Gavrilița a eșuat în fața crizelor și a plecat în demisie, cedând locul unui al doilea guvern PAS – guvernul Recean, care la 100 de zile de la numire s-a eschivat să vină în Parlament.

PAS la raport”: luni de dimineață, la doi ani de guvernare, șeful Legislativului, Igor Grosu și prim-ministrul, Dorin Recean, au prezentat un raport sumar de activitate în afara Parlamentului. Ce a reușit PAS s-a spus. Ce nu a făcut?

Doi ani de guvernare: ce nu a reușit să facă PAS?

Maria Ciobanu, ex-deputată

La alegerile din 2021, PAS a promis că va aduce vremuri noi pentru R. Moldova și lumea i-a crezut. I-a crezut, mai ales că acest partid se identifică cu șefa statului, Maia Sandu. Nu pot spune că deputații și miniștrii sunt rău intenționați, dar mulți dintre ei sunt niște diletanți depășiți de realități. Grav e că ceea ce a criticat dur PAS, exact aceea fac fiind la guvernare. Datoria externă a crescut ca niciodată. Aparatul Președinției s-a dublat. Numărul ministerelor de la 9 a ajuns la 15, salariul miniștrilor majorandu-se nepermis de mult în comparație cu sărăcia celor mulți. Mai multe inițiative guvernamentale care au fost anunțate cu mult tam-tam, s-au dovedit a fi niște promisiuni goale. La capitolul realizări pot menționa doar două: calitatea de candidată a R. Moldova la UE și condamnarea definitivă a lui Ilan Șor.

Igor Munteanu

Igor Munteanu, Partidul CUB, președinte

Au raportat atât cât au putut. Există multe intenții nobile, dar și multe eșecuri, neîmpliniri și rezultate parțiale care nu au încăput în raportul PAS, destul de laudativ. Este evident că guvernul Recean este doar o extensiune a imperfecțiunilor guvernului Gavrilița, fără mari ajustări calitative. După 144 de zile ale acestui guvern, cei mai mulți dintre angajații săi nu știu nici astăzi ce au de făcut: competențele și energiile PAS sunt limitate la acțiunile de PR ale partidului. Deși se încearcă a folosi resurse uriașe de stat pentru a cumpăra loialitatea unor primari, cetățenii sunt nemulțumiți de viața lor, iar lucrurile se schimbă greu. Când spune guvernul că s-a reușit creșterea de 3 ori a salariului minim în R. Moldova, ei nu amintesc de inflația galopantă, care lovește în coșul de consum al familiilor sărace. La fel, cei care susțin că R. Moldova și-a câștigat independența energetică omit să spună că noi, cei care plătim tarifele la energie, îmbogățim niște gangsteri la Tiraspol, iar tarifele la gazele naturale au fost în 2023 cele mai scumpe din toată Europa. Prea mulți oameni nepotriviți au ajuns în funcții despre care habar nu au și care, prin lipsă de maturitate și profesionalism, distrug economia și instituțiile statului R. Moldova. Politizarea actului guvernării a condus la demiterea unui mare număr de funcționari publici care nu au făcut partizanat politic pentru PAS. Foarte mulți dintre specialiștii aduși din diasporă s-au retras la scurt timp în țările în care și-au câștigat respectul și reputația. Este adevărat, R. Moldova se bucură de multă atenție din partea Uniunii Europene pentru a-și valorifica statutul de țară candidat la aderare. Este proiectul care trebuie să întărească mersul comun spre atingerea acestui obiectiv, dar în comun, cu respect pentru diversitate, pluralism și meritocrație.

Alexandru Arseni, profesor universitar, doctor

O întrebare mai întîi: cui au raportat situația Grosu și Recean? De ce în afara Parlamentului și de ce PAS la raport? Ce-i cu parodia asta? De ce ne-ar interesa ce a făcut partidul PAS? Pe noi ne interesează ce a făcut fracțiunea PAS, aleșii PAS mandatați să se preocupe de problemele cetățenilor. Ce au reușit ei din programul lor de guvernare? Mai mult declarații. Merg în deplasări, primesc delegații și o țin una și bună că au majorat pensiile. Da, dar cu cât au crescut prețurile? Dar problema familiilor cu mulți copii? Dar exodul? Dar economia, mai ales în ramura principală – agricultura, care e pe brânci. Dar justiția, de reformarea căreia se ocupă cei care idee nu au de ea? Dar transparența banilor publici, în special a celor din afară? Bănăret a venit și vine. Unde-s banii? De ce guvernul nu e chemat cu rapoarte financiare în Parlament? PAS își atribuie mari merite în amplificarea relațiilor cu Occidentul. Părerea mea: dacă România nu ar manifesta inițiativă în acest sens, nu s-ar întâmpla nimic. Noi avem o singură salvare pentru toate problemele noastre – reunirea cu Țara.