Principală  —  IMPORTANTE   —   Sondaj Asociația Sociologilor și Demografilor:…

Sondaj Asociația Sociologilor și Demografilor: 4 partide ar intra în Parlament în caz de anticipate, iar personalitățile politice cu cea mai mare încredere – Maia Sandu 35,2 %, Igor Dodon 30,7 %

Foto: Captură Privesc.eu

Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova a prezentat marți, 26 ianuarie, rezultatele unui nou sondaj cu tema „Rezultatele sondajului sociologic Vox Populi: Anul 2020 în opinia populației din R. Moldova”. Autorii cercetării nu au menționat cât a costat cercetarea și cine a finanțat studiul.

Anterior, rezultatele studiilor efectuate de această asociație au arătat erori semnificative față de rezultatele alegerilor și de fiecare dată în favoarea exponenților guvernării, în special a Partidului Socialiștilor și liderului acestora, Igor Dodon.

Potrivit datelor studiului, dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul R. Moldova, 59,7 % dintre respondenți au spus că vor merge să-și exercite dreptul la vot. 22, 5 % dintre participanții la sondaj au spus că probabil că s-ar prezenta, 8,9 % au spus că probabil că nu s-ar prezenta, 5,2 % au spus că sigur nu s-ar prezenta la vot, iar 2,7 % au spus că sunt nehotărâți.

La întrebarea care este personalitatea politică din R. Moldova în care cetățenii au mai mare încredere decât în celelalte: 26,9 % dintre respondenți au spus că au încredere în Maia Sandu, iar 23,5 % dintre respondenți au spus că au încredere în Igor Dodon.

Captură Privesc.eu

Ilan Șor a acumulat 6,1 %, fiind urmat de Ion Ceban cu 5,8 %, Renato Usatîi 4,2 %, Andrei Năstase 2,0 %, Zinaida Greceanîi 2,0 %, Pavel Filip 1,7 %, Vladimir Voronin 1,5 %, Irina Vlah 0,9 %, Ion Chicu 0,5 %.

Procentul respondenților care au spus că nu au încredere în nimeni constituie 13,7 %.

Conform studiului, din totalul de 76,4 % respondenți deciși, Maia Sandu a acumulat 35, 2 % din preferințele participanților, urmată de Igor Dodon cu 30,7 %.

Captură Privesc.eu

De asemenea, dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, 24,4 % din participanții la sondaj au spus că vor vota pentru Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), 23,9 % au spus că vor vota pentru Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), 9,3 % vor vota pentru Partidul Șor, 5,4 % vor vota pentru Partidul Nostru, 3,2 % vor vota pentru Partidul Platforma DA, 2,1 % pentru Partidul Comuniștilor din R. Moldova, 0,8 % din participanții la sondaj au spus că vor vota pentru Partidul Democrat din Moldova (PDM). Numărul participanților la sondaj care au spus că sunt nehotărâți constituie 19,8 %.

Capută Privesc.eu

Totodată, dacă în R. Moldova ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, 69,7 % dintre respondenți au apreciat pozitiv aecst lucru, 20,9 % au apreciat negativ, iar 6,1 % dintre respondenți au spus că le este in diferent. 3, 3 dintre participanții la sondaj au spus că sunt nehotărâți.

Captură Privesc.eu

Anterior, Asociația Sociologilor și Demografilor din R. Moldova a realizat mai multe sondaje înainte de alegerile parlamentare din R. Moldova, dar și alte studii în legătură cu situația socio-politica din R. Moldova. Rezultatele acestora însă, au fost de fiecare dată cu o eroare semnificativă și de fiecare dată în favoarea exponenților guvernării, în special a Partidului Socialiștilor și liderului acestora, Igor Dodon.

Potrivit autorilor sondajului, cercetările de teren au fost efectuate în perioada 08-23 ianuarie 2021, pe un eşantion de 1153 respondenţi, din 87 localităţi, reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, exclusiv regiunea transnistreană, cu o eroare maximală de + 3,0%.