Principală  —  IMPORTANTE   —   SIS și CNA vor avea…

SIS și CNA vor avea acces la imaginile video din Sistemul de supraveghere a traficului

Foto: ZdG

Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și Centrului Național Anticorupție (CNA) vor putea accesa imaginile video din Sistemului automatizat de supraveghere a circulației rutiere. Un proiect de hotărâre a Guvernului în acest sens a fost elaborat de către Ministerul Afacerilor Interne.

Proiectul prevede acordarea accesului persoanelor autorizate din cadrul SIS și CNA la imaginile video transmise de camerele din sistemul de monitorizare a traficului, în regim online, fără a avea acces la datele înregistrare de sistem în scopul prelucrării sau modificării acestora.

„Necesitatea acordării unui astfel de acces se justifică prin sporirea capacităților Serviciului de Informații și Securitate și Centrului Național Anticorupție în domeniul prevenirii și combaterii acțiunilor care afectează securitatea statului, precum și implicarea acestora în procesul de combatere a corupției și actelor conexe corupției, precum și recuperarea bunurilor infracționale”, se explică în proiect.

Modul de accesare și vizualizare a informaților din sistem se va efectua de către un număr strict determinat de ofițeri de informații din cadrul Serviciului de Informații și Securitate și ofițeri de investigații din cadrul Centrului Național Anticorupție, cu autorizarea corespunzătoare din partea factorilor decizionali, iar aceștia nu vor avea acces nelimitat în regim de monitorizare instant prin intermediul acestui Sistem, ci va fi condiționat de normele legale. Totodată, pentru prevenirea eventualelor abuzuri, la nivel departamental va fi dusă evidența accesărilor și vizualizărilor și va fi aplicat un mecanism de control riguros.

Potrivit documentului, până acum autorizați de a accesa și vizualiza informația din sistemul de monitorizare a circulației rutiere erau angajații din cadrul Serviciului Tehnologii Informaționale, Inspectoratului General al Poliției, altor autorități administrative din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, precum și din cadrul Serviciului Protecție și Pază de Stat, „cărora le revin atribuții în domeniul de asigurare a ordinii publice, prevenirea și curmarea infracțiunilor și altor încălcări ale legilor”.