Principală  —  Ştiri   —   (VIDEO) Opinie experți: Concursul privind…

(VIDEO) Opinie experți: Concursul privind selectarea directorului ANRE s-a făcut fără o bază legală

Deși, după semnarea Pachetului energetic III, Republica Moldova și-a asumat angajamentul de a asigura independența Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), experții atrag atenția că autoritățile au desfășurat concursul pentru selectarea directorului acestei instituții fără a avea o bază legală.

Sursa Video: www.ZdG.md

În cadrul unei conferințe de presă, mai mulți experți în energetică și-au exprimat îngrijorarea cu privire la o serie de încălcări care s-au comis la concursul privind selectarea directorului ANRE. În conformitate cu legislația europeană, în Pachetul energetic III, una din cerințe pe care RM și-a asumat să o implementeze este independența regmelentatorului față de actorii de pe piață dar și față de factorul politic. Astfel, era preconizată modificarea legii cu privire la energetică, în care trebuia consolidată independența reglementatotului, iar acest lucru nu s-a realizat până în prezent, spun experții.

”Conform angajamentelor pe care ni le-am asumat în fața Comunității Energetice, Legea cu privire la energetică trebuia modificată până la sfârșitul anului 2016. Respectiv, concursul trebuia desfășurat în conformitate cu rigorile noii legi, care trebuie să asigure acea transparență și depolitizarea instituției. Din păcate, legea nu a fost aprobată până în prezent, iar acest concurs a fost desfășurat fără o bază legală. Legea actuală nici nu prevede obligativitatea desfășurării unui concurs”, a declarat Victor Parlicov, ex-director ANRE.

Experții mai spun că, pe 13 ianuarie curent, au adresat Parlamentului RM o petiție în care au făcut o serie de propuneri, de care nu s-a ținut cont.

”Pentru a avea capacitate să evaluezi cunoștințele candidaților care vor să devină directori ANRE, în primul rând ar trebui ca membrii comisiei să cunoască domeniul energetic. Le-am propus să fie formată o comisie separată, din care să facă parte membri ai societății civile, experți în energetică, din reprezentanți ai partenerilor externi care au cunoștință în domeniul energetic, anume această comisie să facă evaluarea candidaților. Nu comisia parlamentară, ci o comisie analogică cu cea care a selectat guvernatorul Băncii Naționale. Totodată, în regulamentul privind selectarea candidaților, sunt anumite aspecte care contravin legislației cu privire la energetică”, a declarat expertul în economie, Sergiu Tofilat.

Acum două zile, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe a fost anunțat numele candidatului la șefia ANRE care a acumulat cele mai multe puncte, făcându-se un demers către președintele Parlamentului, pentru ca acesta să propună în ședința plenară a Legislativului candidatul selectat. Astfel, Comisia l-a propus pe Tudor Copaci.

Tudor Copaci este director general al Agenției Proprietății Publice (APP). El a fost numit la numit la APP în septembrie 2016, la doar câteva zile după ce a fost demis din funcția de secretar general al Guvernului.