Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Şeful contraspionajului militar ucrainean despre…

Şeful contraspionajului militar ucrainean despre schimbarea guvernării din R. Moldova: „Au fost și sunt luate un set de măsuri ce fac eforturile Rusiei imposibile”

Foto: Voice of America

Kirilo Budanov, șeful contraspionajului militar ucrainean, consideră că schimbarea guvernului din R. Moldova ar fi dat peste cap planurile Rusiei de a organiza o lovitură de stat.

Într-un interviu pentru Vocea Americii, Budanov, întrebat despre părerea lui față de schimbarea guvernării din R. Moldova, a menționat că persoana de la conducere joacă un rol important: „În ceea ce privește schimbarea guvernului, trebuie să te uiți la persoana care a venit. Dorin Recean este un om destul de profesionist cu cunoștințe în domeniul militar”. 

„Este clar că situația nu este cea mai ușoară pentru Moldova. Aceasta a fost o încercare a Federației Ruse de a răsturna autoritatea constituțională. Ei bine, după cum puteți vedea, nu au reușit încă. Se aplică o serie de măsuri, care, cu siguranță, vor da rezultate, iar toate planurile Rusiei vor eşua din nou. O parte din ele au eşuat deja. Însă lucrurile sunt abia la început”, a punctat acesta. 

Amintim că Guvernul Gavrilița și-a anunțat demisia pe 10 februarie curent, iar pe 16 februarie, după ce a primit votul de încredere al Parlamentului, prim-ministru al R. Moldova a devenit Dorin Recean.  

Întrebat despre cât de mari sunt riscurile ca Rusia să destabilizeze situația din R. Moldova, șeful serviciilor secrete ucrainene a spus că, deocamdată, nu țara noastră ar fi în afara oricărui pericol.

„După cum am mai spus, au fost și sunt luate și în prezent un set de măsuri ce fac eforturile Rusiei imposibile”, a menționat Kirilo Budanov. 

De la începutul războiului din Ucraina, în spațiul public s-a discutat activ probabilitatea ca R. Moldova să fie atrasă în acest conflict militar, fiind făcute mai multe speculații în acest sens. Pentru a reduce amenințările la securitatea UE și a țărilor din vecinătatea ei, autoritățile europene au redirecționat peste 47 de milioane de euro în modernizarea sectorului apărării R. Moldova.