Principală  —  Ştiri   —   (VIDEO) Șeful CNA: ”Cu cât…

(VIDEO) Șeful CNA: ”Cu cât este mai mare mita, cu atât este mai mică amenda”

Șeful Centrului Național Anticorupție se arată nemulțumit de faptul că cei care oferă/primesc mită în proporții mari și deosebit de mari primesc amenzi nesemnificative. Declarația a fost făcută astăzi la Conferința Națională Anticorupție, ediția a XII-a, organizată la Chișinău.

Sursa Video: www.ZdG.md

Viorel Chetraru, șeful CNA, a deschis Conferința Națională Anticorupție cu un discurs dur, prin care a atras atenția opiniei publice că persoanele care oferă/primesc mită în proporții mari și deosebit de mari primesc amenzi nesemnificative. ”În 2015, condamnaților care au luat/dat mită de până la 50 mii de lei le-a fost aplicată o amendă de patru ori mai mare decât mita. Atunci când valoarea mitei era între 50 și 100 de mii de mei, amenda a fost aproximativ echivalentă cu valoarea mitei. Cei care au fost condamnați pentru mită de peste 100 de mii de lei, amenzile au fost de patru ori mai mici. Este evidentă discreția judecătorească largă la aplicarea amenzilor penale, care mai degrabă încurajează decât descurajează corupția.”, a declarat Viorel Chetraru.

De asemenea, șeful CNA și-a exprimat speranța că deputații vor adopta cât mai curând proiectul de lege care prevede aplicarea amezilor penale proporționale pentru corupție, de la 5 la 10 ori mai mari decâti valoarea mitei.