Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Șeful Armatei române cere de…

Șeful Armatei române cere de urgență o lege pentru pregătirea populației de război: „Politica președintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare”

Șeful Armatei vorbește despre pregătirea populației civile în cazul unui război. Foto: MApN

Noul șef al Statului Major al Apărării României, generalul Gheorghiță Vlad, este convins că, dacă nu va fi oprit în Ucraina, Vladimir Putin va ținti R. Moldova. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă România.

Generalul a subliniat faptul că Federația Rusă a devenit „o problemă pentru ordinea mondială, pentru democrație”, ci nu doar pentru Ucraina, iar, în cazul unei victorii în statul vecin, următoarea țintă ar fi R. Moldova.

„În fapt, este un război al Rusiei cu lumea democrată. Nu este un război cu Ucraina. Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți.

Eu, personal, nu neapărat ca militar, consider că Federația Rusă nu se va opri aici. Dacă va câștiga în Ucraina, principala țintă va fi Republica Moldova. Vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest. Sunt mai mult decât convins că politica președintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare”, a declarat șeful Statului Major al Apărării.

Pentru a fi pregătiți de un posibil atac, generalul consideră că este necesar de a lucra asupra formării unei societăți reziliente, a unei industrii „corespunzătoare să ducă un efort de război”.

„Trebuie să discutăm de o politică de pregătire a populației și aici pot să menționez că Ministerul Apărării Naționale are un proiect de lege, proiectul de modificare a Legii 446 privind pregătirea populației pentru apărare, în care de ani – zic, destul de buni – încercăm să schimbăm acest sistem un pic”, a explicat Gheorghiță Vlad.