Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Programele de decarbonizare, securitatea cibernetică…

Programele de decarbonizare, securitatea cibernetică și energia nucleară, discutate de ministrul Parlicov în SUA

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avut luni, 8 aprilie, o întrevedere cu doi secretari adjuncți în Departamentul Energiei al Statelor Unite, Andrew Light, responsabil pentru relații internaționale, și Kathryn Huff, responsabilă, printre altele, de agenda nucleară, anunță Ministerul Energiei într-un comunicat de presă. 

În cadrul discuțiilor au fost examinate oportunitățile de cooperare în domeniul decarbonizării, Republica Moldova asumându-și, de rând cu țările membre ale Uniunii Europene, să devină neutră din punt de vedere al emisiilor de gaze cu efect de seră către anul 2050. Acest lucru înseamnă că emisiile nete de CO2 ale țării vor fi egale cu zero, sectorul energetic având cel mai mare potențial de reducere a emisiilor GES.

„În context, ministrul Energiei a mulțumit pentru includerea R. Moldova în Programul Net Zero World și a trecut în revistă prioritățile setate în acest domeniu și oportunitățile de cooperare. Inițiativa Net Zero World sprijină țările care s-au angajat să își mărească ambițiile climatice prin elaborarea unor strategii individuale de dezvoltare a energiei curate și de mobilizare a investițiilor care să facă posibilă atingerea obiectivului net-zero, valorificând astfel expertiza diferitor agenții guvernamentale americane și a laboratoarelor naționale ale Departamentului de Energie al SUA”, informează ministerul.

De asemenea, a fost abordat sprijinul Statelor Unite la întărirea securității cibernetice a sectorului energetic din R. Moldova, instructori din laboratoarele Departamentului Energiei fiind implicați în instruirile desfășurate recent la Chișinău pentru principalii actori din sectorul energetic, inclusiv la exerciții desfășurate sub egida NATO. Aceste exerciții au scos în evidență mai multe aspecte ce urmează a fi abordate în viitor, părțile convenind continuarea cooperării pe acest segment.

Suplimentar, pe portofoliul de energie nucleară s-a discutat despre necesitatea aderării R. Moldova la o serie de convenții internaționale, având în vedere aproprierea geografică a mai multor centrale nucleare din țările vecine. Este vorba, în special, de Convenția privind despăgubirile suplimentare pentru daune nucleare (CSC), ce are în prezent 11 părți contractante, suplimentar la Convenția privind notificarea rapidă a unui accident nuclear, la care Republica Moldova deja a aderat.