Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Secretarul General adjunct al Alianței Atlanticului de…

Secretarul General adjunct al Alianței Atlanticului de Nord: „NATO respectă pe deplin neutralitatea constituțională a R. Moldova, dar asta nu împiedică dezvoltarea parteneriatului dintre NATO și R. Moldova”

Captură de ecran ZdG

Secretarul General adjunct al NATO, Mircea Geoană, a transmis un mesaj video cu ocazia aniversării a 30 de ani de la semnarea de către R. Moldova a documentului-cadru al Programului NATO „Parteneriatul pentru Pace”. Acesta a reiterat sprijinul NATO pentru țara noastră, inclusiv pe calea de aderare la Uniunea Europeană.

Mircea Geoană a declarat în mesajul său că NATO respectă neutralitatea constituțională a R. Moldova, însă acest fapt nu împiedică colaborarea dintre cele două părți.

„Toți aliații susțin integrarea europeană a R. Moldova, iar cooperarea noastră vă va ajuta pe calea aderării la Uniunea Europeană. NATO respectă pe deplin neutralitatea constituțională a R. Moldova, dar asta nu împiedică dezvoltarea parteneriatului dintre NATO și R. Moldova. (…) Sunt convins că anii ce vin ne vor aduce un parteneriat și mai profund, și mai autentic”, a declarat Secretarul General adjunct al NATO.

Primele contacte ale R. Moldova cu Alianţa Nord-Atlantică au fost stabilite după declararea independenţei ţării. Programul „Parteneriatul pentru Pace” a devenit accesibil R. Moldova din 16 martie 1994, după semnarea Documentului cadru.

Anterior, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat într-un interviu pentru Agerpres că Alianţa Nord-Atlantică este dispusă să meargă atât de departe cât R. Moldova este doritoare să meargă în relaţia cu NATO.