Principală  —  Ştiri   —   „Scurgere de corespondență privată a…

„Scurgere de corespondență privată a oficialilor de rang înalt din R. Moldova”. Canalele de Telegram a ministrului Andrei Spînu și a președintei Maia Sandu au fost sparte. Mai multe conversații atribuite ministrului Litvinenco, publicate

Mai multe conversații private atribuite ministrului Justiției Sergiu Litvinenco pe Telegram au fost făcute publice pe un site nou creat. Potrivit administratorilor acestui portal online, care nu-și divulgă identitatea, aceasta ar fi „cea mai mare scurgere de corespondență privată a oficialilor de rang înalt din R. Moldova”. Pe site se anunță că în perioada următoare vor fi publicate și alte discuții ale altor oficiali de rang înalt din R. Moldova. 

Totodată, Guvernul a anunțat că miercuri, 9 noiembrie, au fost sparte mai multe conturi de Telegram care aparțin unor demnitari de stat, printre care contul președintei Maia Sandu și cel al vicepremierului Andrei Spînu.

UPDATE 16:00 Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a venit cu o reacție și pe pagina sa de Facebook.

Așa-zisele „discuții” care circulă în spațiul public și care aparent ar fi de pe canalul meu de Telegram, sunt un fals ordinar. Scopul acestui fals este să deturneze atenţia publicului de la problemele reale cu care se confruntă grupările criminale din RM şi legăturile lor cu serviciile străine. Vă aduc aminte că nu este pentru prima dată când hoţii au folosit cele mai murdare minciuni şi înscenări şi avem chiar demarată o anchetă recent în acest sens. Acum au spart contrul Telegram al preşedintelui şi unor membri ai guvernului ca să posteze minciuni fabricate.

Este o dovadă în plus că deranjăm foarte tare mafia şi trădătorii şi că suntem pe calea cea dreaptă în a-i aduce în faţa justiţiei. Totodată, devine tot mai limpede că se impune adoptărea unor măsuri urgente pentru a proteja cetăţenii şi securitatea informaţională a ţării de atacurile de tip hibrid tot mai tupeiste ale grupării pentru hoţie şi război”, a scris Litvinenco pe Facebook.

captura de ecran, așa-zisele chaturi ale lui Sergiu Litvinenco

„În rezultat, pe aceste conturi au fost plasate mai multe informații false. Se depun eforturi acum pentru a elimina consecințele acestor atacuri cibernetice și pentru a restabili integritatea conturilor de rețele sociale”, potrivit unui comunicat publicat pe canalul de Telegram „Prima Sursă”.

Instituția prezidențială a anunțat că a fost spart canalul oficial de Telegram al Președintelui R. Moldova, Maia Sandu. La fel, a infirmat veridicitatea ultimelor postări.

Site-ul pe care au fost publicate aceste mesaje a fost înregistrat marți, 8 noiembrie, în afara R. Moldova.

captură de ecran, pagina de Telegram a ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale

Telegram este un serviciu de mesagerie instantă și VoIP dezvoltată de Telegram Messenger LLP, companie înregistrată în Londra, Regatul Unit, și înființată de antreprenorul rus Pavel Durov.