Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Sergiu Litvinenco, despre „scurgerea mesajelor…

Sergiu Litvinenco, despre „scurgerea mesajelor private”: „Era cumva previzibil”

UPDATE 16:00 Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a venit cu o reacție și pe pagina sa de Facebook.

Așa-zisele „discuții” care circulă în spațiul public și care aparent ar fi de pe canalul meu de Telegram, sunt un fals ordinar. Scopul acestui fals este să deturneze atenţia publicului de la problemele reale cu care se confruntă grupările criminale din RM şi legăturile lor cu serviciile străine. Vă aduc aminte că nu este pentru prima dată când hoţii au folosit cele mai murdare minciuni şi înscenări şi avem chiar demarată o anchetă recent în acest sens. Acum au spart contrul Telegram al preşedintelui şi unor membri ai guvernului ca să posteze minciuni fabricate.

Este o dovadă în plus că deranjăm foarte tare mafia şi trădătorii şi că suntem pe calea cea dreaptă în a-i aduce în faţa justiţiei. Totodată, devine tot mai limpede că se impune adoptărea unor măsuri urgente pentru a proteja cetăţenii şi securitatea informaţională a ţării de atacurile de tip hibrid tot mai tupeiste ale grupării pentru hoţie şi război”, a scris Litvinenco pe Facebook.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a afirmat că conversațiile atribuite ministrului Justiției Sergiu Litvinenco, care au fost publicate pe un site, sunt „false”. Totodată, șefa Guvernului a făcut referință la sesizarea care urma să fie aprobată în ședința de miercuri, 9 noiembrie, privind declararea neconstituționalității Partidului „ȘOR”.

Și ministrul Justiției a calificat publicarea „mesajelor false” ca fiind previzibilă, „pentru că într-un fel ajungem la un final și acest final nu este deloc plăcut pentru acele grupări criminale cu care luptăm noi (…) și care iată s-au unit și fac tot posibilul să submineze procesele care s-au pornit împotriva lor”.

Suntem într-un război hibrid, cu elemente de destabilizare”, a spus prim-ministra la începutul ședinței de Guvern, cu puțin timp după ce conturile de Telegram a mai multor oficiali au fost sparte, iar un mesaj identic, în care se menționează că „corupția a prins rădăcini adânci în instituțiile statului” a fost publicat apoi șters la scurt timp.

„Este foarte interesant că în mesajele false, care au apărut pe conturile de Telegram ale unor oficialități, este vizat domnul Litvinenco, care astăzi vine în ședința Guvernului cu sesizarea Curții Constituționale pentru a scoate partidul Șor, care încalcă legea și ordinea constituțională, în afara legii. Interesant ce falsuri și minciuni vor ieși acum, când lupta împotriva corupției, hoților și celor care doresc dezbinarea societății aduce rezultate. Vreau să folosesc acest prilej pentru a îndemna cetățenii țării să fie foarte atenți cu informația pe care o consum. Noi vedem că aceste tehnologii informaționale pot duce la conturi sparte, mesaje false, mesaje care sunt pretinse a fi de la unele persoane pe când nu sunt (…)”, a afirmat Natalia Gavrilița.

Guvernul a aprobat, în ședința din 9 noiembrie 2022, sesizarea privind controlul constituționalității Partidului „ȘOR”. Potrivit ministrului Justiției, sesizarea va ajunge la Curtea Constituțională, iar motivul principal ar fi finanțarea ilegală a Partidul Politic „ȘOR” și activitatea „împotriva suveranității și independenței țării” cu „implicarea unui stat străin”.

„Am văzut că societatea a primit pozitiv această veste (pregătirea sesizării n. red.). Unii au spus că această sesizare este bună, doar că foarte întârziată. Din punctul meu de vedere, această sesizarea a venit la timp, în momentul în care există toate circumstanțele constituționale pentru depunerea acestei sesizări.

Avem încălcări clare cu privire la încălcarea principiului statului de drept, iată că au venit acum constatări cu privire la subminarea independenței și suveranității, cu implicarea unui stat străin. Analizând aceste circumstanțe prin prisma standardelor internaționale, care spun că lichidarea unui partid este o ultimă măsură, consider că este exact momentul potrivit”, a declarat ministrul Justiției Sergiu Litvinenco.

Pe 8 noiembrie, după anunțul despre pregătirea acestei sesizări, deputatul fugar Ilan Șor, lider al Partidului Șor, a declarat într-o adresare video că prin această decizie guvernarea vrea „să aplice ultima lovitură democrației din Republica Moldova și să facă ultimul PAS spre uzurparea puterii în stat”.