Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Schimb de acuzații după ce…

Schimb de acuzații după ce partidul LOC a părăsit Blocul „Împreună”. Dinu Plîngău: „Rămân cei puternici, pleacă cei slabi”

sursa: Facebook/ Blocul Împreună

După ce Liga Orașelor și Comunelor (LOC) a anunțat retragerea din Blocul Politic „Împreună” pe motiv că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) ar încerca absorbția pe listele sale a mai multor „personalități și formațiuni” din cadrul blocului, foștii săi colegi de bloc, Ștefan Gligor și Dinu Plîngău, au venit cu o primele reacții. Gligor a afirmat că Alexandru Bujorean, co-președintele Ligii Orașelor și Comunelor, a stat la baza unor tentative de accedere în Bloc a partidelor bănuite în mod rezonabil de afiliere cu Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și Veaceslav Platon, iar Plîngău a numit decizia LOC o ispită de moment.

Comentând decizia LOC, Dinu Plângău, unul din liderii blocului „Împreună”, acesta a subliniat că plecarea câtorva oameni din Blocul Împreună „nu trebuie tratată ca o slăbiciune, ci ca o curățenie generală înainte de alegeri”.

„Este ciudată poziția neașteptată a unor foști colegi, care la alegerile prezidențiale nu au susținut candidatul Blocului Împreună, Octavian Țîcu, dar chiar din primul tur al scrutinului au susținut candidatura doamnei Sandu – pentru ca azi să se prezinte drept cei mai mari dușmani ai PAS-ului și ai Maiei Sandu. Înțeleg această metamorfoză, cred că toată lumea o înțelege, dar ispitele de moment nu aduc beneficii nimănui.

Domnul Bujoreanu a participat la absolut toate discuțiile, atât cu PAS, cât și cu alte forțe politice care erau sau sunt în proces de aderare la Blocul Împreună. I-am spus-o lui Munteanu, i-o spun și lui Bujoreanu: pleacă CUB, vin Verzii. Pleacă LOC, vin alții. Pentru că Bujoreanu știe câte partide au bătut la ușa noastră.

Blocul Împreună nu este o construcție fragilă, dependentă de orgolii. Este un proiect solid, bine ancorat în realitate, care a fost creat pentru a rezista și a câștiga în fața unei stângi unite și a unor riscuri geopolitice reale. Rămân cei puternici, pleacă cei slabi”, a afirmat Plîngău.

Colegul său, Ștefan Gligor, a făcut o postare pe Facebook la subiect, în care l-a acuzat pe Alexandru Bujorean, co-președintele Ligii Orașelor și Comunelor, că a pledat cu mare insistență sa accepte în cadrul Blocului „Împreună” mai multe partide politice și persoane afiliate în trecut regimului Plahotniuc, grupului criminal organizat Ilan Șor și sateliților acestora.

„În primul rand este vorba despre fostul Partid Democrat, în prezent PSDE, în frunte cu Tudor Ulianovschi, ex-ministru de externe în guvernul Filip, parte a statului capturat controlat de organizația criminală Plahotniuc.

În al doilea rand, este vorba despre Partidul Național Liberal, un partid mic, aproape inexistent, dar care îl are în calitate de președinte interimar pe dl Mihai Severovan, în trecut membru al consiliului de administrare a Băncii Sociale, controlate și devalizate de Ilan Șor. Dl Severovan a fost condamnat pentru participare în frauda bancară, cunoscută generic ca „jaful miliardului” pentru prejudicii de peste 126 de milioane de lei aduse Băncii Sociale, chiar în săptămâna în care LOC insista să acceptăm PNL-ul în Blocul Împreună.

Mai mult, din toamna anului trecut în echipa Ligii Orașelor și Comunelor a fost adus Igor Grigoriev, afiliat în trecut lui Igor Dodon și Ilan Șor. Ultima funcție asociată cu Șor deținută de Grigoriev a fost Președintele Consiliului de administrație a companiei „Classica Asigurări”, aflată în proprietatea lui Ilan Șor. La fel, vă aduc aminte că Grigoriev a fost șeful Departamentului/Agenției privatizare, care împreună cu Dodon a avizat privatizarea Hotelului Codru pe către Plahotniuc, etc.

După apariția lui Igor Grigoriev, dl Bujorean a încercat să aducă în echipă un pretins specialist în marketing politic, un oarecare Valentin Certan. Acest Certan la prima întâlnire a sugerat să copiem strategia lui Călin Georgescu și a cerut să fie numit responsabil de coordonarea secretarilor generali ai Blocului Împreună”, scris Gligor.

Acesta amintește că la alegerile locale din 2023, Liga Orașelor și Comunelor l-a înaintat în calitate de candidat la funcția de primar al mun. Chișinău pe Mihail Bagas, arestat la demersul Procuraturii Anticorupție pentru finanțare ilegală a partidelor și corupție în proporții deosebit de mari.

„Atunci, în toamna 2023, Bujorean s-a disociat de Bagas și spunea că nu a știut nimic. L-am crezut și am fondat Blocul Împreună. Astăzi, înțeleg că am greșit”, a afirmat Gligor.

Potrivit lui, la ultima ședință a Consiliului de coordonare a Blocului Împreună, Bujoreanu a insistat repetat asupra extinderii Blocului prin accederea PSDE, PNM și CUB. Propunerea lui Bujorean a fost refuzată unanim de Partidul Schimbării, PPDA și Partidul Verde Ecologist, care la fel fac parte din blocul politic „Împreună”, și „acesta este motivul adevărat al plecării Ligii Orașelor și Comunelor” din bloc.

„Vă aduc aminte că Comisia Electorală Centrală a depistat în listele de subscripție depuse de CUB în alegerile prezidențiale, liste identice cu cele depuse de Victoria Furtună. Concluziile le faceți Dvs, nemaivorbind de faptul că CUB a sabotat Blocul Împreună în alegerile prezidențiale”, a punctat Ștefan Gligor.

Cât privește acuzațiile LOC precum că PAS încearcă absorbția pe listele sale a mai multor „personalități și formațiuni” din cadrul blocului, Gligor a spus că deși Blocul Împreună „înțelege necesitatea unui proces de coalizare a forțelor proeuropene veritabile”, la moment nu există nicio înțelegere, acord sau decizie în acest sens, „în primul rând pentru că PAS nu are deschiderea necesară pentru a crea un front pro-european larg”.

Liga Orașelor și Comunelor a anunțat retragerea din Blocul Politic „Împreună”

Liga Orașelor și Comunelor (LOC) a anunțat retragerea din Blocul Politic „Împreună”. Mai mult, formațiunea va participa separat la alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025. 

Alexandru Bujorean, copreședintele LOC, afirmă că Blocul „Împreună” a fost transformat într-un „instrument politic izolat”, unde dialogul și extinderea „au fost înlocuite de tergiversare, etichetări și jocuri de culise”. Acesta mai spune că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) încearcă absorbția pe listele sale a mai multor „personalități și formațiuni oneste”, fapt pe care LOC nu îl acceptă.

(…) LOC declară în mod deschis și asumat că nu poate accepta asemenea propuneri umilitoare, care au menirea să dezbine forțele politice ce au concurență reală partidului puterii, iar dovada acestui fapt este propunerea acestuia de a oferi celor patru formațiuni politice din Blocul „Împreună” trei locuri pe lista PAS”, a declarat Alexandru Bujorean, copreședintele LOC.

„În ultima perioadă narativul principal în interiorul blocului a devenit acela potrivit căruia singura șansă ca Blocul „Împreună” să acceadă în Parlament este să participe pe lista PAS sau în colaborare cu acest partid. O astfel de abordare le răpește cetățenilor dezamăgiți șansa de a vota altfel de pro-europeni, iar acești oameni nu pot fi transformați în spălători de imagine a unei guvernări care caută cu disperare legitimitate înainte de alegeri.