Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rușii afirmă că centrala nucleară…

Rușii afirmă că centrala nucleară Zaporojie ar aparține deja Rosatom

Rușii susțin că centrala atomică Zaporojie ar aparține deja Rosatom, compania de stat pentru energie atomică a Federației Ruse, transmite CNN.

Energoatom, compania pentru energie nucleară din Ucraina, a anunțat că 11 persoane de la Rosatom au sosit vineri, 11 martie, la centrala Zaporojie și că un reprezentant al grupului a spus că centrala aparține acum Rosatom, transmite sursa citată.

Centrala nucleară Zaporojie a fost ocupată de forțele ruse de mai bine de o săptămână, iar Energoatom a atenționat anterior că angajații săi au fost forțați să lucreze „sub amenințare”.

„Potrivit unui reprezentant al acestui grup, ei au fost trimiși să evalueze securitatea nucleară și radiațională după bombardarea și confiscarea stației, precum și pentru a oferi asistență la reparații. Un alt motiv ar fi refuzul conducerii și al personalului centralei de a coopera cu invadatorii”, se arată în comunicatul Energoatom. Doi ingineri de nivel superior de la centralele nucleare rusești din Balakovo și Rostov s-ar număra printre cei 11 ruși care au sosit la centrala Zaporojie.

În declarație se mai spune că toate cele șase unități electrice de la centrală sunt în funcțiune, dar conducerea stației este nevoită să convină asupra tuturor problemelor tehnice cu rușii.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat sâmbătă, 12 martie, că două dintre cele patru linii electrice de înaltă tensiune ale centralei au fost avariate, dar cantitatea de energie de care are nevoie centrala pentru a continua să funcționeze în siguranță poate fi furnizată cu o singură linie disponibilă.

Rosatom nu a comentat această situație, mai precizează CNN.