Principală  —  IMPORTANTE   —   Recean și Voronin, despre limba…

Recean și Voronin, despre limba română și cele 11 mii de sticle cu vin dăruite lui Traian Băsescu: „Un vin bun nu necesită traducător”

Replici pline de haz și aplauze s-au împărțit astăzi în Parlament. Adresându-i o întrebare prim-ministrului Recean, Voronin l-a prevenit că va vorbi în limba rusă pentru că „e târziu să învețe limba română și nu o cunoaște”. În replică, Dorin Recean i-a amintit lui Voronin că atunci când i-a dăruit lui Traian Băsescu 11 mii de sticle cu vin, nu a avut nevoie de traducător.

Astăzi, 14 martie, Dorin Recean a venit la tribuna Parlamentului pentru a prezenta raportul de activitatea a Guvernului pentru anul 2023. Deputații i-au adresat întrebări prim-ministrului, printre aceștia și Vladimir Voronin.

După ce la 12 martie, Curtea Constituțională a decis că sintagma „limba română” rămâne în toată legislația tării, inclusiv în Constituție, Voronin a declarat „boicot” limbii române.

„Eu de fapt nu mă prea strădui să pun întrebări, pentru că înțeleg situația la concret. O să încep cu Curtea Constituțională, dvs luați-vă puțin repaus să vă odihniți”, a început Voronin în limba română.

Dar a continuat în limba rusă – „Curtea Constituțională a încălcat grosolan Constituția, a schimbat denumirea limbii noastre. Eu acum sunt pus în fața unei dileme. Eu nu pot vorbi în limba în care a vorbit mama mea, limba în care am învățat, adică limba moldovenească. Nu posed limba română și e târziu să o învăț, așa că aveți răbdare la ce vă spun acum”, a spus Vladimir Voronin.

„Domnule președinte Voronin, cu tot respectul, dacă îmi permiteți, să vă întreb și eu așa din curiozitate. Am văzut cu câtă căldură ați dăruit o colecție de vinuri președintelui Traian Băsescu, cine v-a făcut traducerea atunci când îi înmânați? Asta ca să recomandăm acel traducător și altor care nu înțeleg limba română”, a răspuns Recean în limba română, iar din plenul Parlamentului au răsunat aplauze.

În replică, Voronin a răspuns în limba rusă – „Un vin bun nu necesită traducător”.

A intervenit Igor Grosu – „Trecem la semne, sau cum?”. Voronin a râs și a încuviințat din cap.

În 2005, Vladimir Voronin i-a dăruit fostului președinte al României, Traian Băsescu, 11 mii de sticle cu vin. Cadoul venea după prima vizită a lui Băsescu la Chișinău, „în semn de relansare a relațiilor dintre cele două țări, înghețate sub mandatul lui Ion Iliescu”.

LIVE „Spun că noi suntem dictatură, după ce ei au venit de la Moscova și s-au închinat celui mai mare dictator din Europa, după Hitler încoace”. Radu Marian, despre pancartele opoziției