Principală  —  IMPORTANTE   —   Reacțiile lui Candu și Ulanov…

Reacțiile lui Candu și Ulanov la acuzațiile lui Platon privind implicarea celor doi în furtul miliardului: „Raiderul numărul 1 din CSI se transformă în procuror la TV”

Veaceslav Platon, recent eliberat din detenție, a declarat în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8 precum că liderul grupului parlamentar Pro Moldova, Andrian Candu, este „arhitectorul furtului miliardului”, iar deputatul Partidului „ȘOR”, Denis Ulanov, „s-a ocupat de toată partea organizatorică”. În reacție, cei doi au negat toate acuzațiile controversatului om de afaceri, iar fostul democrat a punctat că „Binomul Dodon-Platon, în acțiune pentru obținerea celui de-al doilea mandat de președinte”.

Raiderul numărul 1 din CSI se transformă în procuror la TV. Ambițiile nu se opresc aici și vedem deja planuri de reformare a justiției în viziunea largă și stalinistă a noilor stăpâni ai Moldovei. Reality show-ul cu hoți cu acte în regulă este abia la început.

Luați pop-corn moldoveni, pâine nu-i, lucru n-avem, avem COVID si avem spectacole spre desfătarea mulțimii, a comentat Andrian Candu.

Veaceslav Platon l-a acuzat pe Denis Ulanov că „s-a ocupat de toată partea organizatorică, el a lucrat cu martorii, a coordonat firmele care au gestionat banii, avea un rol foarte activ, chiar dacă se prezenta ca avocat”. În reacție, parlamentarul ne-a comunicat că, cel mai probabil, este acuzat de Platon în contextul în care, în anul 2012, a refuzat să facă parte din echipa de avocați a omului de afaceri.

Toate aceste acuzații sunt născoceli. Da, într-adevăr, înainte de evenimentele din 2014, eu am activat în calitate de avocat cu Ilan Șor. Niciodată nu am ascuns acest lucru. În activitatea mea niciodată nu am comsis ilegalități. Tot ce a spus Veaceslav Platon sunt din punct de vedere a poziției pe care o are, anume de a ataca opoziția într-un mod agresiv. El crede că totul îi este permis și că are toate drepturile să acuze.

A criticat pe toți, în afară de el însuși, PSRM și coaliția de guvernare, care l-au susținut și consideră că el este nevinovat. Eu cred că aceasta este o încercare de a închide gura opoziției și de a-mi închide gura mie. Eu cunosc legea și de aceea în anul 2012 nu am acceptat propunerea unuia dintre avocații lui ca să activez în echipa lui pe problemele comerciale pe care le avea Platon. Eu atunci am refuzat, deoarece foarte bine îmi dădeam seama că unele lucruri cu care se ocupă Veaceslav sunt în afara legii. Tot ce a spus el în acea emisiune sunt fenteziile lui Platon și o încercare de a pasa atenția pe alte lucruri. Eu niciodată nu am avut impact asupra martorilor, niciodată nu am coordonat cu firme. Eu sunt jurist, dar nu economist sau bancher, a declarat Denis Ulanov pentru ZdG.

În dezvăluirile lui Veaceslav Platon a fost vizat și Iurie Leancă, menționând că deține o înregistrate unde fostul premier ia mită de la Ilan Șor. Însă, ex-prim-ministrul Leancă nu ne-a răspuns la apelurile noastre pentru a ne oferi un comentariu.

Anterior, în cadrul unui interviu pentru TV8, realizat în penitenciar, Platon declarase că Iurie Leancă ar fi fost implicat „în totalitate” în „furtul miliardului”, în urma căruia a fost fraudat sistemul bancar din Republica Moldova. 

Fostul premier și ex-ministru de externe Iurie Leancă negase atunci aceste acuzații, declarând că voi demonstra că aceste declarații și campanii mediatice nu au nicio bază factologică”.