Reacția autorităților de la București, după ce Putin a sugerat că România se face vinovată pentru războiul din Ucraina

Ministerul Afacerilor Externe de la București (MAE) a respins afirmațiile președintelui rus Vladimir Putin despre o presupusă vină a României pentru războiul din Ucraina și a spus că Rusia e singura amenințare la adresa securității din Europa, scrie G4Media.
„Președintele Putin folosește aceleași narative cunoscute care au servit ca pretext pentru un război brutal de anexare. Singura țară care amenință securitatea regională în Europa este Federația Rusă prin războiul ilegal și neprovocat marcat de numeroase crime de razboi împotriva populației civile din Ucraina și dublat de o campanie rusă de dezinformare și propagandă anti UE și NATO”, a transmis purtătorul de cuvânt al MAE.
Diplomația de la București a mai subliniat că aderarea României la NATO reprezintă „voința suverană a cetățenilor României și a națiunilor Aliate”.
„Apartenența României la NATO nu reprezintă o amenințare de securitate pentru nimeni. Acest lucru este concret si dovedibil. România va continua să își apere interesele de securitate în deplină suveranitate din dubla sa calitate de Aliat NATO și stat membru al UE”, a mai spus purtătorul de cuvânt al MAE.
Reacția vine după ce președintele rus Vladimir Putin a acuzat România pentru escaladarea conflictului din Ucraina. În documentarul de propagandă „Rusia. Kremlinul. Putin. 25 de ani”, difuzat de televiziunea de stat rusă Rossiya-1, liderul de la Kremlin a afirmat că România și Bulgaria au contribuit la tensiunile care au dus la războiul din Ucraina prin acceptarea bazelor americane pe teritoriile lor.
În documentarul de propagandă „Rusia. Kremlinul. Putin. 25 de ani”, difuzat de televiziunea de stat rusă Rossia-1, apar imagini de arhivă cu liderul de la Kremlin, care afirma că în România și Bulgaria sunt construite baze americane și spunea că Rusia are „tot dreptul” să se întrebe „împotriva cui are loc această extindere?”.
Secvența video continuă cu declarații ale lui Putin din prezent, care explică afirmațiile de atunci.
„Acesta este mesajul pe care am vrut să-l transmit partenerilor și colegilor noștri, în speranța că ne vor asculta și își vor corecta atitudinea față de Rusia, dar, din păcate, nu am fost auziți. Adică au auzit, dar nu au reacționat cum se cuvine. În cele din urmă, asta a dus la evenimentele tragice de astăzi din Ucraina”, a spus președintele rus.