Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Raport privind atacurile asupra jurnaliștilor…

Raport privind atacurile asupra jurnaliștilor din R. Moldova în 2017-2019: Cele mai multe au fost împotriva ZdG

La 3 mai 2020, de Ziua Mondială a Libertății Presei, Fundația internațională „Justice for Journalists” („Justiție pentru Jurnaliști”) cu sediul la Londra, Marea Britanie, în parteneriat cu Asociația Presei Independente (API) și alte organizații și experți din Armeni și Georgia, au lansat un raport privind atacurile asupra colaboratorilor media din Armenia, Georgia și R. Moldova în perioada 2017-1019

Metodologia de analiză, elaborată de Fundația „Justiție pentru Jurnaliști”, include trei tipuri principale de atacuri împotriva lucrătorilor media (care sunt divizate, la rândul lor, în subcategorii):

  1. Atacuri fizice și amenințări la viață, libertate și sănătate.
  2. Atacuri și amenințări de natură non-fizică și/sau în spațiul virtual.
  3. Atacuri prin utilizarea mecanismelor legale și/sau economice.

În ce privește situația din R. Moldova, autorii raportului constată următoarele:

  • Timp de trei ani, au fost înregistrate cel puțin 159 de atacuri și amenințări directe, fizice și non-fizice, numărul de atacuri dublându-se timp de trei ani (33 de cazuri în 2017; 64 de cazuri în 2018 și 62 de cazuri în 2019).
  • Există o corelație directă între evenimentele politice și protestele desfășurate în țară și numărul de atacuri/amenințări împotriva colaboratorilor media. Astfel, momentele de vârf ale crizelor politice din ultimii ani – august 2018 (în special 26 august 2018) și iunie 2019 (în special 8 și 9 iunie 2019) – au fost cele mai periculoase pentru activitatea jurnaliștilor din Moldova.
  • Principala sursă a atacurilor/amenințărilor împotriva colaboratorilor mass-media au fost reprezentanții autorităților. Astfel, în 60% din cazuri, atacurile și amenințările împotriva angajaților mass-media au venit de la oficiali guvernamentali și/sau locali/regionali, ofițeri de poliție, agenți de securitate sau companii private de pază, angajate de autorități/oficiali, care au împiedicat jurnaliștii să-și îndeplinească îndatoririle profesionale, în unele cazuri recurgând la violență. În 10% din cazuri, nu a fost posibil să se stabilească exact autorul amenințării, însă există dovezi că unele din aceste atacuri au avut loc la comanda politicienilor sau oficialilor.
  • În perioada 2017-2019, cele mai multe atacuri au fost înregistrate împotriva săptămânalului Ziarul de Gardă (29 de cazuri), posturilor de televiziune Jurnal TV (19 cazuri) și TV8 (18 cazuri).

Totuși, unele atacuri și amenințări nu sunt făcute publice și nu sunt reflectate în mass-media, deoarece mulți jurnaliști consideră că atacurile în spațiul virtual și amenințările non-fizice sunt o parte inevitabilă a activității lor profesionale și, prin urmare, nu le raportează.