Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   R. Moldova va putea exporta…

R. Moldova va putea exporta în UE o cantitate mai mare de produse agricole. Consiliul European a aprobat majorarea cotelor de export

Foto: moldovafruct.md

Producătorii din domeniul agricol din R. Moldova vor putea exporta pe piața UE, pe parcursul unui an, cantități mai mari de produse agricole, fără achitarea taxelor vamale, anunță luni, 18 iulie, Guvernul de la Chișinău. În acest sens, Consiliul European a adoptat un regulament de liberalizare temporară a comerțului în privința celor șapte produse care nu erau complet liberalizate: roșiile, usturoiul, strugurii de masă, merele, cireșele, prunele și sucul de struguri. 

Potrivit Guvernului, cotele de export au fost majorate sau chiar dublate, după cum urmează:

  • Prune – de la 15 000 de tone la 40 000 de tone (+25 000 de tone)
  • Struguri – de la 20 000 de tone la 58 000 de tone (+38 000 de tone)
  • Mere – de la 40 000 de tone la 80 000 de tone (dublare)
  • Suc de struguri – de la 500 tone la 1 000 de tone (dublare)
  • Cireșe – de la 1 500 de tone la 3 000 de tone (dublare)
  • Roșii – de la 2 000 de tone la 4 000 de tone (dublare)
  • Usturoi – de la 220 de tone la 440 de tone (dublare)

„Nu putem ignora impactul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei asupra R. Moldova. Odată cu ridicarea taxelor vamale pentru restul produselor agricole care nu au fost deja complet liberalizate, R. Moldova poate exporta acum cel puțin de două ori mai multe astfel de produse către UE fără taxe vamale. Prin aceste măsuri excepționale, UE își aprofundează relațiile comerciale cu R. Moldova și își demonstrează sprijinul pentru stabilizarea economiei R. Moldova”, a afirmat ministrul ceh al industriei și comerțului, Jozef Síkela, conform comunicatului publicat de Consiliul UE.

Instituția europeană mai notează că războiul din Ucraina a avut un impact devastator asupra Ucrainei, dar și asupra R. Moldova.

„Acest lucru a afectat negativ capacitatea R. Moldova de a face schimburi comerciale cu restul lumii, deoarece exporturile sale se bazează în mare măsură pe infrastructurile ucrainene și deoarece a pierdut în mare măsură accesul pe piețele sale din Ucraina, Rusia și Belarus (…) Măsurile de liberalizare temporară a comerțului vor redirecționa aceste exporturi către UE”, se mai arată în comunicatul Consiliului European.

Totodată, Executivul menționează că Acordul a fost agreat în contextul regional actual, „urmare a mai multor discuții și negocieri cu reprezentanții Comisiei Europene și echipa guvernamentală de la Chișinău, din care a făcut parte și Ministerul Economiei”.

„Aprobarea acestui Regulament demonstrează angajamentul UE față de cetățenii și întreprinderile moldovenești, precum și beneficiile oferite de Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA)”, susțin autoritățile de la Chișinău.

La începutul lunii iunie, Comisia Europeană a venit cu propunerea privind măsurile de liberalizare temporară a comerțului în completarea concesiilor comerciale aplicabile produselor din R. Moldova în temeiul Acordului de asociere dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și R. Moldova, pe de altă parte.

La 29 iunie, Consiliul a trimis Parlamentului European (PE) o scrisoare prin care își semnala acordul cu privire la regulament, care a fost apoi votat în plenul PE vineri, 5 iulie.

Întrucât regulamentul a fost adoptat atât de Parlamentul European, cât și de Consiliu, acesta va fi semnat și publicat în Jurnalul Oficial, înainte de a intra în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, precizează Consiliul UE.