Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   R. Moldova va fi scutită…

R. Moldova va fi scutită de achitarea contribuțiilor financiare anuale pentru participarea la programele Uniunii Europene

Imagine simbol

R. Moldova va fi scutită de achitarea contribuțiilor financiare anuale pentru participarea la programele Uniunii Europene. Proiectul de lege privind ratificarea Acordului-cadru, încheiat la 23 ianuarie 2024, prin schimb de scrisori, dintre R. Moldova și Comisia Europeană pentru aplicarea suspendării contribuțiilor financiare ale țării noastre la programele Uniunii Europene a fost votat în plenul Parlamentului de 73 de deputați.

Astfel, potrivit unui comunicat emis de legislativ, a fost suspendată obligației R. Moldova de a plăti contribuția financiară anuală pentru participarea la programele UE pentru perioada 2021-2027. Suspendarea a fost decisă luându-se în calcul consecințelor negative ale războiului din Ucraina asupra situației economice și politice din R. Moldova.

„Urmare a agresiunii militare neprovocate și nejustificate a Federației Ruse împotriva Ucrainei și a consecințelor sale economice, financiare și politice pentru R. Moldova, Comisia Europeană a înaintat Guvemului R. Moldova propunerea de suspendare a plăților contribuțiilor financiare, începând cu anul 2021, pentru participarea R. Moldova la Programele UE prevăzute în Cadrul Financiar Multianual 2021-2027”, se menționează în nota informativă a proiectului de lege.

Anual, Comisia Europeană va evalua R. Moldova și va decide necesitatea menținerii suspendării. 

În prezent, R. Moldova are încheiate câteva Acorduri cu Uniunea Europeană pentru participarea țării noastre la о serie de programe tematice ale Uniunii Europene prevăzute în Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, precum Fiscalis, Customs, Single Market Programme, EU4Health, LIFE, Horizon Europe, Union Civil Protection Mechanism și Connecting Europe Facility.