Principală  —  Ştiri  —  Social   —   R. Moldova - refugiu pentru…

R. Moldova – refugiu pentru copiii războiului din Ucraina

Războiul din țara vecină a lăsat o amprentă tragică în soarta, practic, fiecărui ucrainean, copiii devenind una dintre cele mai afectate categorii ale populației. Invazia rusă le-a umbrit micuților cea mai frumoasă perioadă a vieții – copilăria, iar pe mulți dintre tineri i-a făcut să se maturizeze mult prea devreme. Ca să aducă mai multă culoare în viața copiilor ucraineni, care au ajuns pe meleagurile Moldovei, comunitățile gazdă depun tot efortul prin realizarea diverselor programe și campanii de incluziune socială. O acțiune în acest sens este campania „Suntem din Ucraina, ne place Moldova!”, lansată de Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi).

După 24 februarie 2022, cele trei centre comunitare MEET din gestionarea Institutului pentru Inițiative Rurale situate la Chișinău, Cahul și Drochia au devenit adevărate insule, unde s-a refugiat copilăria alungată de război. Aici, copiii din Ucraina, care au fugit din calea gloanțelor, au găsit un loc, unde își pot petrece interesant și util timpul liber. Într-un spațiu prietenos și sigur, micuții se joacă, socializează cu semenii lor și permanent învață ceva nou. Spre exemplu, Centrul MEET a pus la dispoziția copiilor laboratorul de design „LabDesign”, unde cei mici sunt învățați să se exprime prin artă.

Una dintre cele mai fidele vizitatoare ale centrului este Sonea, o fetiță de 11 ani originară din orașul Vinița. Acum ea locuiește în Moldova împreună cu sora, bunica și mama, care s-a angajat într-o organizație internațională umanitară, pentru a-și putea ajuta compatrioții aflați la nevoie. Asemeni altor milioane de ucraineni, familia Sonei a fugit de război, iar Chișinăul și Centrul MEET le-a devenit o a doua casă.

Sonea este deosebită. Interesele și hobby-urile sale sunt atât de variate. Studierea limbii și culturii coreene, dansul, chitara, multiple inițiative de voluntariat și caritate… Este doar o parte din șirul de activități, pe care le practică mica ucraineancă. Pe lângă aceasta, Sonea este pasionată și de compunerea poveștilor pentru copii. Deși este implicată în multe activități întreaga săptămână, Sonea reușește să participe regulat și la activitățile „LabDesign”, organizate de Centrul MEET din Chișinău. Ea a fost cucerită de oportunitățile laboratorului, atmosfera prietenoasă și modul de predare a cursului „Exprimare prin artă”. Acest lucru a motivat-o nu doar să nu lipsească de la ore, dar să o aducă la curs și pe sora ei mai mică, Tania.

„Aici, la Centrul MEET, este interesant, îmi plac lecțiile… Îmi vine mai ușor acum să desenez ce îmi place. Am înțeles că aș vrea să devin designer, stilist și psiholog”, povestește Sonea.

Potrivit Sonei, în cadrul „LabDesign” ea s-a redescoperit. Aici a îndrăgit desenul, pictura, dar și alte lucruri creative, care o ajută acum să se exprime. Anterior ea a mai frecventat și alte centre comunitare din Chișinău, dar aici, la Centrul MEET, este o atmosferă deosebită: aici poate discuta în limba ei maternă cu alți copii din Ucraina.

„În Moldova am început să vorbesc mai multe limbi, chiar și limba româna am început să o învăț. Dar în limba mea maternă am posibilitatea să vorbesc cu prietenii mei doar la Centrul MEET. Aici a apărut și o mini bibliotecă, unde pot citi cărți în limba ucraineană. Nu vreau să-mi uit limba maternă. Acest lucru e foarte important pentru mine”, menționează Sonea.

Pe lângă oportunitățile educaționale și recreative, pe care le oferă copiilor Centrele MEET, de asemenea, ele sunt locuri perfecte pentru a crea noi prietenii. Deseori asta nu este deloc ușor pentru copiii, care au trecut prin calvarul războiului și au ajuns într-o țară străină la sute de kilometri distanță de casă.