Principală  —  Ştiri   —   Promo-Lex: Drepturile locuitorilor din regiunea…

Promo-Lex: Drepturile locuitorilor din regiunea transnitreană sunt încălcate frecvent

Libertatea circulației, dreptul la educație și la proprietate sunt în continuare frecvent încălcate în regiunea transnistreană, informează raportul realizat de Asociația Promo-LEX în primul semestru al anului 2017.

Dreptul la educație continuă să aibă numeroase restricții, mai ales atunci când este vorba despre grafia latină.  Cele opt școli cu predare în limba română din regiunea transnitreană se confruntă  cu o atitudine discriminatorie din partea administrației de la Tiraspol. Utilizarea alfabetului latin pentru limba „moldovenească” poate fi pedepsită cu amendă de peste 50 de euro, iar Liceul „Evrica” din Râbnița, instituție cu predare în limba română, este obligat să plătească peste 30 000 de euro anual pentru închirierea spațiului, arată datele Promo-Lex.

„Provocările zilnice ale copiilor care își urmează studiile în aceste instituții de învățământ sunt: reținerea la posturi a produselor pentru școli, dublarea sumei pentru serviciile comunale a profesorilor pentru faptul că activează în aceste instituții, ridicarea nemotivată a plăților pentru chiria spațiilor instituțiilor de învățământ, interzicerea intonării imnului și arborării drapelului de stat pe clădirile școlilor, dar și interzicerea trecerii manualelor în regiune”, indică raportul.

O altă problemă este încălcarea dreptului la proprietate. Astfel, aproape șase mii de locuitorii din raionul Dubăsari rămân fără terenurile agricole, amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol, deja de 13 ani. Administrația autoproclamată transnistreană a dat aceste pământuri, cu suprafața de 6500 hectare, în arendă unor agenți economici locali, iar pentru a fi reîntoarse fermierilor trebuie supuse privatizării. Totuși, proprietarii de terenuri agricole primesc din fondul de rezervă al Guvernului compensații care au scopul de a amortiza efectele încălcării dreptului la proprietate.

Nici dreptul la libera circulație nu este respectat. Cele 33 de posturi vamale creează piedici pentru exercitarea dreptului la libera circulație, prin obligația de completare a „cărții migraționale”. Termenul de ședere pe teritoriul regiunii separatiste nu poate depăși 45 de zile, iar pentru cetățenii statelor caucaziene și ai Asiei Centrale șederea maximă poate fi obținută doar pentru 10 zile.Termenul de ședere poate fi prelungit.

Totodată, numeroși funcționari publici și reprezentanți străini ai ONG-urilor sunt declarați, nejustificat, persoane indezirabile, deși acest statut se stabilește conform Decretului Președintelui Republicii Moldovenești Nistrene (RMN) din ianuarie 2017, în cazul în care aceste persoane reprezintă o amenințare la adresa securității R. Moldova sau au săvârșit atacuri teroriste.

Tot în raport, se precizează că jurnaliștii sau reprezentanții misiunilor diplomatice trebuie să solicite acces în regiune potrivit unor proceduri separate, iar de curând sunt înregistrate situații în care libertatea de circulație este limitată inclusiv pentru locuitorii acestui spațiu.

„La mijlocul lunii februarie 2017, a fost înregistrat un caz în care un fost funcționar din cadrul structurilor RMN, Iurie Ghervaziuc, a fost reținut în r. Anenii Noi de către structurile transnistrene și transportat în regiune. Ulterior, ministrul de interne al RMN, Ruslan Mova a menționat că nu vede o problemă în răpirea persoanelor bănuite, încurajând în continuare aceste fapte”, se constată în raport.

Menționăm că în regiunea transnistreană încă nu a fost stabilit nici un mecanism eficient de observare sau de asigurare a drepturilor omului. În prima jumătate a anului curent, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a emis patru hotărâri privind încălcarea drepturilor locuitorilor din stânga Nistrului, în urma cărora Federația Rusă este obligată să plătească victimelor peste 200 000 de euro.
Potrivit Promo-LEX, încălcările constatate ar putea fi remediate mai rapid dacă organizațiile internaționale ar pune presiune pe administrația regională pentru ca jurnaliștii, organizațiile neguvernamentale și avocații, inclusiv din partea dreaptă a râului Nistru, să poată activa nestingherit în regiune.