Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Programul prin care copiii membrilor…

Programul prin care copiii membrilor mafiei italiene sunt luaţi şi îndepărtaţi de familie, extins

Italia a anunţat marţi extinderea în Sicilia şi în regiunea Napoli a unui program menit să împiedice copiii aflaţi în situaţii de risc să calce pe urmele părinţilor lor mafioţi, îndepărtându-i de familiile lor, transmite AFP, potrivit news.ro.

Înfiinţat în 2012, programul urmăreşte să rupă ciclul în care în clanurile mafiote puterea este transmisă din generaţie în generaţie prin legături de sânge.

„Acesta este un moment istoric în lupta împotriva mafiei”, a subliniat ministrul justiţiei, Carlo Nordio, care a prezentat un protocol semnat de cinci miniştri şi de Conferinţa episcopală italiană.

Programul „Liberi di Scegliere” („Liberi să aleagă”) a fost fondat de judecătorul pentru copii Roberto Di Bella în Calabria, unde se află cea mai puternică organizaţie criminală din peninsulă, ‘Ndrangheta.

Acum, programul va fi extins la alte două bastioane majore ale crimei organizate din ţară: Sicilia, unde este sediul Cosa Nostra, şi Campania, regiunea a cărei capitală este Napoli, unde Camorra face ravagii.

„La vârsta de opt ani, copiii sunt învăţaţi să tragă. La opt ani, ei vând crack”, a declarat Chiara Colosimo, preşedinta comisiei parlamentare antimafia.

Judecătorul Roberto Di Bella a declarat că a văzut cazuri de copii forţaţi să îşi ucidă mamele pentru a apăra onoarea familiei, dar a avut de-a face şi cu copii „care încă mai au lumină în ochi, care speră la o viaţă diferită”.

De la lansarea programului, aproximativ 150 de copii au fost plasaţi în familii adoptive sau în comunităţi din locaţii secrete din Italia, unde descoperă viaţa în afara clanurilor mafiote. Potrivit lui Roberto Di Bella, 30 de mame au ales să îşi urmeze copiii, iar şapte dintre ele au devenit colaboratoare ale justiţiei.