Principală  —  IMPORTANTE   —   Primul câștig de cauză în…

Primul câștig de cauză în materie de climă la CEDO: „Cea mai mare victorie posibilă”

Sursa foto: CRJM

Un grup de femei elvețiene în vârstă a obținut prima victorie în materie de climă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Curtea a stabilit că eforturile Elveției de a-și îndeplini obiectivele de reducere a emisiilor au fost extrem de inadecvate, notează BBC.

Curtea a decis că Elveția „nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul Convenției privind schimbările climatice” și că a încălcat dreptul la respectarea vieții private și de familie. De asemenea, Curtea a constatat că „au existat lacune critice” în politicile țării de combatere a schimbărilor climatice, inclusiv faptul că nu a reușit să cuantifice reducerile de gaze cu efect de seră – acele gaze care încălzesc atmosfera Pământului atunci când ardem combustibili fosili precum petrolul, cărbunele și gazele.

Grupul de femei elvețiene, majoritatea în vârstă de 70 de ani, numite KlimaSeniorinnen sau Senior Women for Climate Protection (Femei în vârstă pentru protecția climei), au argumentat că au declarat că vârsta și sexul lor le fac deosebit de vulnerabile la efectele schimbărilor climatice. Acestea au declarat că nu își pot părăsi casele și că suferă atacuri de sănătate în timpul valurilor de căldură din Elveția.

Femeile au lansat cazul în urmă cu nouă ani, solicitând o mai bună protecție a sănătății femeilor în legătură cu schimbările climatice.

„Încă nu ne vine să credem. Ne tot întrebăm avocații noștri: „Este adevărat?” Iar ei ne spun că este cel mai bun (n.r. rezultat) pe care l-ați fi putut avea. Cea mai mare victorie posibilă”, a declarat Rosemarie Wydler-Walti, una dintre liderii femeilor elvețiene, pentru agenția de presă Reuters.

Este pentru prima dată când puternica instanță se pronunță asupra încălzirii globale. Hotărârea este obligatorie și poate influența legislația în 46 de țări din Europa, inclusiv în Marea Britanie.

Președinta elvețiană Viola Amherd a venit deja cu o reacție pe acest caz. Aceasta a declarat într-o conferință de presă că trebuie să citească în detaliu hotărârea înainte de a face un comentariu, potrivit agenției de presă Reuters.

„Sustenabilitatea este foarte importantă pentru Elveția, biodiversitatea este foarte importantă pentru Elveția, obiectivul net zero este foarte important pentru Elveția”, a spus președinta Elveției.

Marți, datele au arătat că martie 2024 a fost cel mai călduros martie înregistrat vreodată în lume, ceea ce înseamnă că recordurile de temperatură au fost depășite zece luni la rând.