Principală  —  Ştiri   —   Primele declarații ale lui Stas…

Primele declarații ale lui Stas Madan după retragerea din Comisia Națională pentru monopol fiscal: „Argumentele decidenților la ultimele discuții avute au migrat tot mai mult în zona politică”

Sursa foto: expert-grup.md

Stas Madan, director de program în cadrul Centrului Analitic Independent Expert Grup, a explicat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, motivul retragerii sale din Comisia Națională pentru monopol fiscal. Potrivit lui, argumentele decidenților în ultima perioadă „au migrat tot mai mult din zona economică în zona politică”.

După cum scrie Stas Madan, în luna decembrie, la Comisia Națională pentru Monopol Fiscal au parvenit 2 solicitări de atribuire a monopolului fiscal: Ministerul Energiei a venit cu solicitarea de examinare și constatare a necesității atribuirii statutului de monopol fiscal către SA „Energocom” și ÎS „Moldelectrica” în relațiile economice cu Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, iar ”Metalferos” SA a venit cu solicitarea de a avea exclusivitatea în relațiile economice cu Uzina Metalurgică de la Rîbnița (MMZ).

„Ambele solicitări inițiale au fost slab argumentate fără evidențe care să justifice oportunitatea atribuirii monopolului fiscal sau mecanismele de implementare aferente. La prima solicitare a Ministerului Energiei personal am venit cu mai multe comentarii și solicitări într-un tabel de divergențe. Ministerul Energiei a ținut cont practic în totalitate de acele recomandări, venind cu o analiză de impact mai exhaustivă și justificând oportunitatea atribuirii monopolului fiscal, iar având în vedere că piața energiei este una reglementată, aceasta simplifică urmărirea mecanismului de implementare a monopolului fiscal atribuit”, se arară în postarea lui Stas Madan, director de program al Expert Grup.

Potrivit lui, monopolul fiscal pentru SA „Energocom” și ÎS „Moldelectrica” putea fi atribuit încă din luna martie. Totuși, proiectul așa și nu a fost supus la vot.

„În același timp, am spus ferm de la bun început că pentru a avea pe deplin toate datele ce ar justifica instituirea monopolului fiscal, este imperios necesar elaborarea unui mecanism clar, eficient și măsurabil de setare a prețurilor. Asta e critic, fiindcă aici nu există un ANRE care să reglementeze prețurile. Pe lângă aceasta, se impune și elaborarea unui mecanism ce ar asigura transparența maximă în activitatea Metalferos. Reieșind din experiența trecută de monopolist a Metalferos, care a fost însoțită de suspiciuni de scheme cu tentă infracțională ce au ajuns pe rol în cercetarea organelor de drept, elaborarea mecanismelor menționate supra este critică”, a mai declarat Madan.

În plus, potrivit acestuia, au apărut ulterior și niște complicați de ordin fiscal, care „creează inechități dacă se aplică monopolului fiscal la metale uzate”.

„Spre regret, nu am mai găsit suficientă disponibilitate în jur pentru a soluționa aceste aspecte, iar argumentele decidenților la ultimele discuții avute au migrat tot mai mult din zona economică în zona politică. Și cum eu nu m-am adus în acea Comisie să fac politică, am decis să mă retrag. Cred că eforturile și energia mea economisite cu această Comisie pot fi valoroase și în altă parte. (…) Ce trebuie să înțelegem cu toții este că monopolul fiscal este un instrument foarte puternic de intervenție al statului, inclusiv în cadrul de concurență, respectiv trebuie administrat și aplicat cu grijă, având la îndemână toate datele și evidențele necesare”, a conchis directorul de program al Expert Grup.

Stas Madan a fost înlocuit de Valeriu Pașa în cadrul Comisiei, potrivit Dispoziției Guvernului cu privire la aprobarea componenței nominale a Comisiei naționale pentru monopol fiscal. Conform actului aprobat de Guvern, decizia vine după ce expertul Stas Madan s-a retras din componența Consiliului.

Comisia națională pentru monopol fiscal, instituită de Guvern în decembrie 2022, este „un organ colegial, cu caracter consultativ, fără statut de persoană juridică”. Aceasta este formată din reprezentanți ai autorităților publice și ai societății civile.