Principală  —  Ştiri   —   Prima reacție a membrului CSM,…

Prima reacție a membrului CSM, Ion Guzun, la scrisoarea Veronicăi Dragalin

Colaj ZdG

Ion Guzun afirmă că în calitate de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respectat și va continua să respecte „independența autorității judecătorești”.

Reacție vine în contextul în care fosta șefă a Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, a scris un email judecătoarei Mariana Ursachi (Pitic) în care a relatat că ar fi primit mesaje pe Signal de la Ion Guzun pe care le-a interpretat „ca o încurajare a procuraturii de a iniția o cauză penală pe presupuse hotărâri ilegale emise de judecătorii Curții Supreme de Justiție referitor la deciziile din 1 august 2023″.

„Este regretabil când declarațiile personale, motivate de nemulțumiri legate de pierderea unei funcții de demnitate publică, sunt prezentate în public drept verdicte asupra unei întregi reforme, iar o comunicare scoasă din context este prezentată ca un rechizitoriu.

La moment, pot să constat că aceasta face parte dintr-o strategie de apărare a judecătorilor, care sunt subiecți al unei proceduri disciplinare pendinte la Consiliul Superior al Magistraturii.

În calitate de membru al Consiliul Superior al Magistraturii, am respectat și voi continua să respect în continuare independența autorității judecătorești”, a spus Ion Guzun pe Facebook.

Veronica Dragalin a scris un email judecătoarei Mariana Ursachi (Pitic) în care a relatat că ar fi primit mesaje pe Signal de la membrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Ion Guzun, pe care le-a interpretat „ca o încurajare a procuraturii de a iniția o cauză penală pe presupuse hotărâri ilegale emise de judecătorii Curții Supreme de Justiție referitor la deciziile din 1 august 2023″.

La fel, în acel email, Dragalin a scris că „pe parcursul anului 2024, am fost abordată de prim-ministrul Dorin Recean și de președinta Maia Sandu referitor la procedura vetting în privința procurorilor din PA, ambii solicitând lista procurorilor pe care îi consider integri și care, din punctul meu de vedere, ar trebui să promoveze vettingul”.

Emailul a fost prezentat și ulterior publicat de avocata Cristina Ciubotaru în cadrul ședinței CSM de azi, 8 aprilie, în timpul examinării contestației depusă de inspectorul-judecător, Victor Pruteanu împotriva Hotărârii Colegiului disciplinar din 19 aprilie 2024, emise în privința acțiunilor judecătorilo Mariana Ursachi (Pitic), Tamara Chișca-Doneva (în demisie) și Ion Guzun (în demisie) de la Curtea Supremă de Justiție. Ciubotaru, care a reprezentat interesele judecătoarei Mariana Ursachi a cerut recuzarea membrului CSM Ion Guzun.

Reprezentanții Președinției R. Moldova au calificat acuzațiile Veronicăi Dragalin drept „false”.

„Președinta R. Moldova este garantul suveranității și securității statului. Alegerile din toamna trecută au demonstrat cum corupția politică, lăsată nepedepsită, s-a transformat în corupție electorală – o amenințare directă la adresa suveranității și securității naționale. Este regretabil faptul că fosta procuroare-șefă face acuzații false cu privire la discuțiile pe care le-a avut cu președinta țării. Șefa statului a vorbit în repetate rânduri despre necesitatea ca Procuratura Anticorupție, precum și întregul sistem de justiție, să se curețe de corupție și să devină un sistem puternic, independent, în care oamenii să aibă încredere. Procedura de vetting/pre-vetting este un instrument prin care o comisie de evaluatori externi analizează dosarele și propune eliminarea din sistem a persoanelor corupte. Ne pare rău că doamna procuror nu este de acord cu această curățare, desfășurată în paralel cu promovarea procurorilor și judecătorilor onești și cu construirea unui sistem de justiție integru”, se arată în reacția Președinției.