Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Prima reacție a Guvernului R.…

Prima reacție a Guvernului R. Moldova după întrevederea bașcanei Găgăuziei cu președintele rus Vladimir Putin

Colaj ZdG

Purtătorul de cuvânt al Guvernului R. Moldova, Daniel Vodă, a venit cu primele declarații în raport cu vizita în Federația Rusă a Evgheniei Guțul, bașcană a UTA Găgăuzia și o apropiată a ex-deputatului fugar Ilan Șor, unde aceasta a avut și o întrevedere cu președintele rus Vladimir Putin.

Potrivit lui Vodă, aceste vizite efectuate de reprezentanții grupării lui Șor nu servesc intereselor cetățenilor R. Moldova.

„Viziunea noastră este una de pace, stabilitate și prosperitate pentru toți cetățenii Republicii Moldova în calea noastră de integrare europeană. Mesajele de dezbinare și plecăciuni regulate la kremlin ale reprezentanților grupării criminale șor nu servește intereselor cetățenilor Republicii Moldova”, a spus Daniel Vodă, într-un video postat pe Telegram.

Totodată, în acest context purtătorul de cuvând a reiterat necesitatea ca cetățenii să fie vigilenți și să se informeze din surse oficiale.

„Autoritățile au avertizat societatea despre intențiile Rusiei și a făcut apelul spre vigilență, să se informeze din surse oficiale și să nu se lase manipulați de acțiunile agresive ale Federației Ruse și ale actorilor de influența controlați de aceasta sau mai simplu spus slugile acestora. Împreună, prin unitate, vom avansa către un viitor european sigur, pașnic, prosper, pentru toți cetățenii țării noastre”, a punctat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

Bașcana UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul, o apropiată a fostului deputat fugar Ilan Șor, se află zilele acestea în Federația Rusă, unde miercuri, 6 martie, aceasta a avut o întrevedere cu președintele rus, Vladimir Putin.

Potrivit postării publicate de Guțul, aceasta i-a spus lui Putin despre pretinsele acțiuni ilegale ale autorităților de la Chișinău, iar liderul de la Kremlin „a promis că va sprijini Găgăuzia”.

„În contextul Festivalului Mondial al Tineretului de la Soci, Președintele Federației Ruse Vladimir Putin a discutat cu mine despre o problemă regională și geopolitică complexă, al cărei epicentru se află Găgăuzia noastră. L-am informat pe Vladimir Vladimirovici despre acțiunile ilegale ale autorităților din Moldova, care ne răzbună pentru poziția civică și loialitatea față de interesele naționale. Chișinăul pas cu pas ne ia puterile, restricționează bugetul, încalcă drepturile legale, provoacă instabilitate și destabilizare în Găgăuzia și în toată țara. Liderul rus a promis să sprijine Găgăuzia și poporul găgăuz în apărarea drepturilor, puterilor și pozițiilor noastre legale pe arena internațională”, a scris Guțul pe Facebook.

Bașcana Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul, și președintele Adunării Populare de la Comrat, Dmitri Konstantinov, au efectuat vineri, 1 martie, o vizită la Moscova, Rusia. Tot atunci, potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, în Rusia se afla și fostul deputat fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și spălarea banilor, în dosarul „Frauda bancară”.  În cadrul vizitei sale în Rusia, Evghenia Guțul, a avut o întrevedere și cu șefa senatului rus, Valentina Matvienko, în cadrul căreia a acuzat autoritățile de la Chișinău că „încearcă să rupă relațiile cu Rusia”.