Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, s-a…

Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, s-a văzut cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și „l-a informat” pe acesta despre „acțiunile ilegale” ale autorităților de la Chișinău

Sursa foto: Evghenia Guțul/ Facebook

Bașcana UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul, o apropiată a fostului deputat fugar Ilan Șor, se află zilele acestea în Federația Rusă, unde miercuri, 6 martie, aceasta a avut o întrevedere cu președintele rus, Vladimir Putin.

Potrivit postării publicate de Guțul, aceasta i-a spus lui Putin despre pretinsele acțiuni ilegale ale autorităților de la Chișinău, iar liderul de la Kremlin „a promis că va sprijini Găgăuzia”.

„În contextul Festivalului Mondial al Tineretului de la Soci, Președintele Federației Ruse Vladimir Putin a discutat cu mine despre o problemă regională și geopolitică complexă, al cărei epicentru se află Găgăuzia noastră. L-am informat pe Vladimir Vladimirovici despre acțiunile ilegale ale autorităților din Moldova, care ne răzbună pentru poziția civică și loialitatea față de interesele naționale. Chișinăul pas cu pas ne ia puterile, restricționează bugetul, încalcă drepturile legale, provoacă instabilitate și destabilizare în Găgăuzia și în toată țara. Liderul rus a promis să sprijine Găgăuzia și poporul găgăuz în apărarea drepturilor, puterilor și pozițiilor noastre legale pe arena internațională”, a scris Guțul pe Facebook.


Bașcana Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul, și președintele Adunării Populare de la Comrat, Dmitri Konstantinov, au efectuat vineri, 1 martie, o vizită la Moscova, Rusia. Tot atunci, potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, în Rusia se afla și fostul deputat fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și spălarea banilor, în dosarul „Frauda bancară”. 

Anterior, Evghenia Guțul, a avut o întrevedere cu șefa senatului rus, Valentina Matvienko, în cadrul căreia a acuzat autoritățile de la Chișinău că „încearcă să rupă relațiile cu Rusia”.

Curtea de Apel Comrat a validat pe 22 mai mandatul Evgheniei Guțul, membră a Partidului „Șor”, declarat neconstituțional, în funcția de bașcană a Găgăuziei.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat pe 7 septembrie un decret care prevedea modificarea componenței Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană. În noua componență nu s-au regăsi bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, și președintele Adunării Populare de la Comrat, Dmitri Constantinov.

„Mai există și niște suspiciuni în raport cu această persoană. În Guvern lucrează oameni pentru cetățenii R. Moldova, care respectă statul R. Moldova. Atunci când există suspiciuni că cineva face parte dintr-o grupare criminală sau că lucrează pentru interesele altui stat, trebuie să investigăm lucrurile, nu avem de ce să ne grăbim”, a declarat șefa statului.