Principală  —  Ştiri   —   Președinta Taiwanului: „Cum a prevenit…

Președinta Taiwanului: „Cum a prevenit țara mea un focar major de COVID-19”

Foto: ft.com

Președintea Taiwanului, Tsai Ing-wen, a povestit pentru Time, cum a reușit țara pe care o conduce să facă față noului tip ce coronavirus:

„Taiwanul este o insulă de rezistență. Secole de greutăți au obligat societatea noastră să facă față, să se adapteze și să supraviețuiască încercărilor. Am găsit modalități de a persevera prin perioade dificile împreună ca națiune, iar pandemia COVID-19 nu este diferită. În ciuda naturii extrem de infecțioase a virusului și a apropierii noastre de sursa sa, am prevenit un focar major. Începând cu 14 aprilie, am avut mai puțin de 400 de cazuri confirmate.

Acest succes nu este o coincidență. O combinație de eforturi ale specialiștilor din domeniul medical, guvern, sectorul privat și societatea în general au blindat apărarea țării noastre. Lecțiile dureroase ale focarului SARS din 2003, care a lăsat Taiwanul să fie cicatrizat de pierderea a zeci de vieți, au pus guvernul nostru și oamenii în alertă. În decembrie anul trecut, când au început să apară indicii unei noi boli respiratorii contagioase în China, am început să monitorizăm pasagerii de la Wuhan. În ianuarie, am înființat Centrul de Comandament Epidemic Central pentru a trasa măsurile de prevenire. Am introdus restricții de călătorie și am stabilit protocoale de carantină pentru călătorii cu risc ridicat.

La descoperirea primei persoane infectate în Taiwan, la 21 ianuarie, am întreprins eforturi de investigare riguroase pentru a urmări istoricul călătoriilor și a contactelor pentru fiecare pacient, ajutând la izolarea virusului înainte de a fi posibil un focar comunitar. Pe lângă eforturile neobosite ale profesioniștilor noștri din domeniul sănătății publice, în frunte cu ministrul Sănătății, Chen Shih-chung, cetățenii noștri informați și-au făcut partea. Întreprinderile private, francizele și comunitățile de apartamente au inițiat monitorizarea temperaturii corpului, dar și pașii pentru dezinfectare, fapt ce a suplimentat eforturile guvernamentale în spațiile publice.

Pentru a preveni cumpărăturile cauzate de panica în masă, guvernul a monitorizat într-un stadiu incipient piația de mărfuri și a preluat producția și distribuția măștilor medicale. Prin cooperarea întreprinderilor private, Ministerul Afacerilor Economice a coordonat linii de producție suplimentare pentru măști chirurgicale, mărind capacitatea de producție. Susținuți de experți în tehnologie, farmacii și magazine de alimente, am conceput un sistem pentru distribuirea măștilor. Aici, măștile sunt disponibile și accesibile atât pentru spitale, cât și pentru publicul larg. Eforturile comune ale companiilor guvernamentale și private – un parteneriat pe care l-am considerat „echipa Taiwan” – ne-au permis, de asemenea, să donăm loturi țărilor grav afectate.

Taiwanul are unul dintre cele mai de top sisteme de asistență medicală din lume, dar și capacități de cercetare puternice și informații transparente pe care le împărtășim activ atât cu organismele publice, cât și cu cele internaționale. Într-adevăr, Taiwanul a gestionat în mod eficient virusul în limitele frontierei sale. Cu toate acestea, la nivel global, COVID-19 este un dezastru care necesită eforturile comune ale tuturor țărilor. Cu toate că Taiwanul a fost exclus pe nedrept de la OMS și Națiunile Unite, rămânem dispuși și capabili să ne folosim punctele forte din producție, medicamente și tehnologie pentru a lucra cu lumea întreagă.

Acum, mai mult ca oricând, trebuie să se țină cont de fiecare legătură din această rețea globală. Trebuie să lăsăm deoparte diferențele noastre și să lucrăm împreună în beneficiul omenirii. Lupta împotriva COVID-19 va necesita eforturile colective ale oamenilor din întreaga lume.

Taiwanului nu îi sunt străine greutățile, iar rezistența noastră provine din dorința de a ne uni pentru a depăși chiar și cele mai dificile obstacole. Acest lucru, mai presus de toate, este ceea ce sper ca Taiwanul să poată împărtăși lumii: capacitatea umană de a depăși provocările împreună este nelimitată”.

Până la 20 aprilie, în Taiwan au fost confirmate doar 422 de cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19, dintre care 203 persoane s-au recuperat. Totodată, în Taiwan nu a fost înregistrat niciun deces din cauza noului virus.