Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Presa: Un ofițer ucrainean de…

Presa: Un ofițer ucrainean de rang înalt ar fi coordonat atacul asupra gazoductelor Nord Stream

Sursa foto: Reuters

Roman Cernivski, un ofiţer militar ucrainean, ar fi coordonat atacul din septembrie 2022 asupra gazoductelor Nord Stream, potrivit unei investigaţii comune a ziarului american The Washington Post şi a cotidianului german Der Spiegel, scrie Agerpres. Cele două publicații citează inclusiv oficiali din Ucraina şi din alte părţi ale Europei.

Roman Cervinski, un fost ofiţer de informaţii, în vârstă de 48 de ani, care a servit în cadrul forţelor speciale ale armatei ucrainene, ar sta în spatele atacului. Acesta ar fi condus o echipă de şase persoane, care au închiriat un velier sub identităţi false şi au folosit echipamente de scufundare pentru a plasa încărcături explozive pe conductele Nord Stream.

Potrivit surselor, Cernivski nu a planificat operaţiunea şi nici nu a acţionat singur, ci a primit ordine de la oficiali ucraineni de rang superior. The Washington Post scrie că operaţiunea de sabotaj a fost concepută fără ca preşedintele Volodimir Zelenski să fie la curent.

Prin intermediul avocatului său, ofițerul ucrainean a negat pentru cele două ziare orice implicare a sa, catalogând informațiile drept „speculații răspândite de propaganda rusă, fără nicio bază”.

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a declarat pentru Reuters că nu are nicio informaţie despre dezvăluirile apărute în urma anchetei celor două ziare, iar Ministerul ucrainean de Externe şi serviciul de securitate internă al Kievului, SBU, nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Cervinski se află în prezent în arest pentru depăşirea atribuţiilor, după ce, în 2022, a încercat să convingă un pilot rus să dezerteze în Ucraina, ceea ce, potrivit anchetatorilor, a dus la un atac mortal al Rusiei asupra unei baze aeriene ucrainene.

Fiind un critic deschis al administraţiei lui Zelenski, Cervinski a declarat că dosarul împotriva sa este motivat politic şi că a urmat ordinele în acea operaţiune. Comandantul său de atunci, generalul-maior Viktor Hanuşceak, a declarat presei ucrainene la începutul acestui an că înalta conducere militară a aprobat complotul de atragere a pilotului rus.

Pe 26 septembrie 2022 au fost detectate patru scurgeri uriaşe de gaz precedate de explozii subacvatice la două gazoducte rusești care trec pe sub Marea Baltică, în apropierea Suediei și Danemarcei, infrastructură aflată în centrul unei crize energetice de la invazia Rusiei în Ucraina.

Atacul a dat naştere la speculaţii ample despre autorii acestei operaţiuni, responsabilitatea pentru cele două scurgeri fiind atribuită pe rând Ucrainei, Rusiei sau Statelor Unite, dar toate au negat acest lucru.

Germania, Danemarca şi Suedia au demarat anchete privind exploziile de la Nord Stream.

În mai 2023 săptămânalul german Der Spiegel scria despre faptul că noi piste în ancheta privind sabotarea celor două gazoducte Nord Stream care leagă Rusia de Germania conduc către Ucraina.