Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Premierul polonez Mateusz Morawiecki: „Acum…

Premierul polonez Mateusz Morawiecki: „Acum situația este mai periculoasă”

Mercenarii Wagner ar putea să se dea drept migranți pentru a intra în UE, avertizează premierul polonez Morawiecki, precizând că aproximativ 100 de militari Wagner s-au deplasat în apropierea orașului Grodno, aproape de granițele cu Polonia și Lituania. „Acum situația este mai periculoasă”, a constatat acesta într-o conferință de presă.

Luptătorii grupării Wagner din Belarus ar putea să se dea drept migranți și să intre în UE, a avertizat premierul polonez Mateusz Morawiecki, citat de G4media.ro, cu trimitere la BBC.

Wagner ar putea facilita, de asemenea, migrația ilegală din Belarus, ceea ce Polonia descrie drept „război hibrid”, spune el.

Aproximativ 100 de soldați Wagner s-au mutat în apropierea orașului Grodno, aproape de granițele cu Polonia și Lituania, a adăugat premierul.

Unele trupe Wagner s-au mutat în Belarus în cadrul unui acord pentru a pune capăt unei scurte revolte în Rusia în luna iunie.

Grupul Wagner a fost creat în anul 2013 în regiunea Krasnodar, în sudul Rusiei ca o anexă a GRU (Wagner a fost numele conspirativ al lui Dmitri Utkin, fondatorul grupului). În decembrie 2017, avea peste 6.000 de membri rândul participanților la diverse conflicte militare în afara Rusiei. Începând cu anul 2022, membrii Wagner sunt implicați de partea Rusiei în războiul din Ucraina.