Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Premierul Armeniei vorbește despre un…

Premierul Armeniei vorbește despre un potențial război cu Azerbaijan

Un război ar putea izbucni între Armenia și Azerbaidjan dacă Erevanul refuză să discute despre delimitarea și demarcarea graniței cu Baku, a declarat premierul armean Nikol Pashinyan, scrie MoscowTimes. 

„Va fi un război la sfârșitul săptămânii. Și știu ce se va întâmpla la sfârșitul acestui război”, a spus Pashinyan la o întâlnire cu locuitorii satului Voskepar, regiunea Tavush. „Armenia nu ar trebui să permită un război cu Azerbaidjan, așa că este necesară ajustarea frontierei”, a subliniat Pashinyan. El a menționat că „există o oportunitate reală” de a începe procesul de delimitare și demarcare a graniței dintre cele două țări. „Vorbim despre tronsonul de la satul Baganis până la satul Berkaber din regiunea Tavush”, a explicat Pashinyan.

La sfârșitul lunii septembrie 2023, războiul din Nagorno-Karabakh s-a încheiat, în urma căruia regiunea a intrat sub controlul Baku. Peste 100 de mii din populația armeană a regiunii au fost forțate să o părăsească. Republica Nagorno-Karabah, nerecunoscută, care există din 1991, s-a dizolvat la 1 ianuarie 2024.

Pashinyan a acuzat Rusia că nu a împiedicat agresiunea militară a Azerbaidjanului prin intermediul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO). El a amenințat, de asemenea, că Armenia va părăsi organizația dacă Moscova nu va defini granițele teritoriului suveran al republicii, pe care este gata să-l apere în cadrul CSTO.