Principală  —  IMPORTANTE   —   Precizările Ministerului Sănătății referitor la…

Precizările Ministerului Sănătății referitor la reorganizarea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile

Ministerul Sănătății a oferit o serie de precizări referitoare la optimizarea activității a două instituții medicale: Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile. „Această reorganizare nu presupune închiderea niciunui spital, ci doar comasarea sub un management comun, având în vedere specificul acestora similar – tratarea maladiilor contagioase”.

Instituția medico-sanitară publică Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” ar urma să fie reorganizată prin fuziunea instituției medico-sanitare publice Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile. Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru, elaborat de Ministerul Sănătății, a fost supus consultărilor publice. Totodată, conform proiectului, ar urma să se modifice denumirea Centrului Republican de Reabilitare pentru Copii în Instituția medico-sanitară publică Centrul Republican de Reabilitare pentru Copii.

Această reorganizare nu presupune închiderea niciunui spital, ci doar comasarea sub un management comun, având în vedere specificul acestora similar – tratarea maladiilor contagioase. Ambele spitale sunt de nivel terțiar și activează cu o capacitate joasă din punct de vedere economico-financiar. Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile lucrează cu o capacitate de doar 40% din fondul activ de paturi, iar Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” nu are secție de terapie intensivă, secție pediatrică, laboratoare performante.

Gestionarea comună a acestor două instituții medico-sanitare va contribui la optimizarea proceselor administrative și la eficientizarea resurselor financiare, pe care le dețin ambele, permițând astfel concentrarea resurselor către îmbunătățirea serviciilor medicale calitative oferite populației. Menționăm că, reorganizarea nu presupune închiderea instituțiilor medicale, cum se vehiculează în spațiul public, ci optimizarea cheltuielilor, restructurarea și investițiile care se vor efectua în infrastructură, capacități și competențe, într-un management comun al instituțiilor. Managementul comun este un model demult practicat în multe țări și oferă o creștere și eficientizare a capacităților instituției”, comunică ministerul.

Precizările ministerului vin în contextul protestului organizat marți, 12 decembrie de reprezentanții Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și ai Spitalului de Dermatologie și Maladii Comunicabile, care s-au declarat împotriva fuziunii celor două instituții publice și acuză Ministerul Sănătății că prin proiectul de hotărâre, supus consultărilor publice, se urmărește „închiderea actualului spital (Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, n.red.) și transferarea lui în orașul Codru”.

În cadrul unei conferințe de presă medici au declarat că „o absorbție a două spitale publice este de neînțeles” și că „argumentele invocate în nota informativă la proiectul normativ nu sunt plauzibile pentru a justifica adoptarea acestuia”.