Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Precizările ANI, după ce socialiștii…

Precizările ANI, după ce socialiștii au îndemnat instituția să verifice arhiva: O constatare o face doar inspectorul de integritate, iar primii inspectori au fost angajați abia în 2018

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a venit cu o precizare referitor la reacția socialiștilor după ce ANI a anunțat că a pornit un control pentru nerespectarea regimului juridic al incompatibilității în privința ex-președintelui R. Moldova, Igor Dodon. Potrivit reprezentanților ANI, o constatare o face doar inspectorul de integritate, iar primii inspectori de integritate au fost angajați la ANI abia în vara anului 2018.

„O constatare o face doar inspectorul de integritate, iar primii inspectori de integritate au fost angajați la ANI abia în vara anului 2018. Respectiv, doar inspectorii de integritate se pot expune printr-o decizie sau printr-un act de constatare dacă există sau nu o incompabilitate de funcție. În cadrul procedurii de control inspectorul de integritate va ridica inclusiv arhiva și din 2017, iar subiectul este în drept sa prezinte orice document în cadrul punctului de vedere care îi va fi solicitat”, a comunicat pentru ZdG șefa Serviciului de Comunicare al ANI, Maria Dastic.

Precizarea ANI a fost făcută în contextul în care Partidul Socialiștilor din R. Moldova a îndemnat ANI să verifice arhiva instituției, din motiv ce, în 2017 când Igor Dodon a preluat mandatul a cerut inspectorilor să se expună dacă există sau nu incompatibilitate între deținerea funcției neremunerate de președinte al Asociației Obștești Federația de Șah a Moldovei (FȘM) și cea de șef de stat.

ANI a anunțat astăzi că inspectoratul de Integritate al ANI a pornit un control pentru nerespectarea regimului juridic al incompatibilității în privința ex-președintelui R. Moldova, Igor Dodon.

Reprezentanții ANI au menționat pentru ZdG că verificarea și controlul inițiat au legătură cu faptul că pe lângă mandatul de președinte al R. Moldova, Igor Dodon ar fi deținut, în același timp, și calitatea de președinte al Federației de Șah.

Igor Dodon a fost ales președinte al Federației de Șah în anul 2011, atunci fiind deputat în Parlamentul de la Chișinău. Pentru primul său mandat, de 5 ani, în calitate de președinte al FȘM, Igor Dodon a fost votat atunci de către 109 din cei 132 de membri ai Federaţiei. Ulterior, în 2016, la expirarea primului său mandat, Dodon a obținut al doilea mandat consecutiv în calitate de președinte al Federației. Tot în 2016, Dodon a fost ales președinte al R. Moldova.