Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Polonia, Estonia și Letonia interzic…

Polonia, Estonia și Letonia interzic difuzarea unor canalelor TV din Federația Rusă. „Facem apel la toate țările membre ale Uniunii Europene să interzică aceste trei canale pe întreg teritoriul UE”

Polonia, Estonia și Letonia au anunțat despre interzicerea difuzării canalelor TV rusești. „Facem apel la toate țările membre ale Uniunii Europene să folosească dovezile pe care le-am colectat, să ne urmeze exemplul și să interzică aceste trei canale (rusești) pe întreg teritoriul UE”, a îndemnat președintele Consiliului Național al Mass-media Electronice din Letonia.

Vineri, 25 februarie, Estonia a intezis difuzarea canalelor TV rusești RTR Planeta, NTV Mir, NTV Mir Baltic, Belarus 24 Rossia 24 și TV Center International (TVCI). Anunțul a fost făcut de parlamentarul estonian Eerik-Niiles Kross.

Totodată, joi, 24 februarie, în Polonia, secretarul de stat și delegatul guvernului pentru securitate cibernetică, Janusz Cieszynski, a anunțat că și Consiliul Național al Audiovizualului a decis să scoată canalele rusești, inclusiv Russia Today, din registrul radiodifuzorilor autorizați.

Consiliul Național al Mass-media Electronice din Letonia, a impus o interdicție de cinci ani pentru postul de stat rus Rossiya RTR, o interdicție de patru ani pentru Rossiya 24 și o interdicție de trei ani pentru TV Center International (TVCI), potrivit unui afirmație, transmite Daily News.

Letonia îndeamnă alte națiuni europene să ia o decizie similară.

„Facem apel la toate țările membre ale Uniunii Europene să folosească dovezile pe care le-am colectat, să ne urmeze exemplul și să interzică aceste trei canale (rusești) pe întreg teritoriul UE”, a spus președintele Consiliului, Ivars Abolins.

O astfel de inițiativă se pregătește și în Cehia.

Consiliului Audiovizualului (CA) trebuie să suspende retransmisiunea programelor ruse pe teritoriul R. Moldova după ce va fi declarată Starea de Urgență, spune Petru Macovei, directorul Asociației Presei Independente.

Consiliul Audiovizualului din R. Moldova se va convoca astăzi, 25 februarie, într-o ședință extraordinară. Pe ordinea de zi a ședinței sunt programate trei subiecte: cu privire la atribuțiile prioritare ale CA; cu privire la monitorizarea unor programe audiovizuale și/sau servicii media audiovizuale și diverse.

Se cere suspendarea retransmisiunii televiziunilor rusești pro-Kremlin pe teritoriul R. Moldova: „Statul trebuie să-și protejeze cetățenii în condițiile în care aceste televiziuni transmit falsuri despre agresiunea rusă împotriva Ucrainei, despre UE și despre NATO”

În același context, europarlamentarul Dacian Cioloș, fostul prim-ministru al României, a solicitat blocarea imediată a tuturor mijloacelor media de propagandă ale Federației Ruse de pe teritoriul României, dar și de pe teritoriul Uniunii Europene.

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a anunțat joi dimineața, începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina. La scurt timp, explozii puternice au început să răsune în mai multe orașe din Ucraina.

Ulterior, Rusia și-a anunțat disponibilitatea de a începe negocierile cu Kievul privind statutul neutru al Ucrainei (de a nu intra în NATO) și refuzul acesteia de a introduce arme nucleare pe teritoriul său. Anunțul a fost făcut de secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, scrie novosti.dn.ua.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR ÎN LEGĂTURĂ CU CRIZA DIN UCRAINA O AVEM AICI: LIVE TEXT/ Putin atacă Ucraina cu avioane, tancuri și nave militare. UE îndeamnă Belarus să nu participe la atacul Rusiei asupra Ucrainei