Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Polițiști din Huși, arestați pentru…

Polițiști din Huși, arestați pentru corupție: „Au profitat de zona geografică, Hușiul aflându-se aproape de frontiera cu R. Moldova”

Sursă foto: Libertatea.ro

Șase polițiști din municipiul Huși au fost arestați pentru fapte de corupție, iar alți doi au fost plasați în arest la domiciliu. Potrivit anchetei, aceștia sunt acuzați de luare de mită, constituire de grup infracțional organizat, abuz în serviciu și delapidare – plasau șoferi-capcană în trafic. „Au profitat de zona geografică”, spun surse din anchetă, citate de Libertatea.

Timp de șase luni, ofițerii anticorupție din Vaslui au monitorizat activitatea polițiștilor din Huși, în urma căreia au scos la iveală o schemă pe care o foloseau pentru a lua mită de la șoferii care tranzitau zona.

Au acționat ca un grup infracțional organizat. Au profitat de zona geografică, Hușiul aflându-se aproape de frontiera cu Republica Moldova, și efectiv ieșeau la vânătoare de șoferi”, spun surse din anchetă.

Toți cei opt polițiști din cadrul Poliției Municipiului Huși își desfășurau activitatea în cadrul Biroului de Ordine Publică. Profitând de faptul că aveau atribuții și pe linie rutieră, agenții de ordine publică ieșeau pe șosele mimând că desfășoară activități pentru siguranța traficului rutier, „intervențiile lor fiind pur formale”. Au fost cazuri în care polițiștii acționau inclusiv în timpul lor liber. „Pur și simplu îmbrăcau uniforma și ieșeau în trafic, acționând în afara dispozițiilor legale

Agenții au apelat la doi apropiați, pe care îi foloseau ca șoferi-capcană

Complicii polițiștilor, spun anchetatorii, „erau învățați să circule pe șosea cu viteză foarte mică, determinându-i pe ceilalți participanți la trafic să greșească. Întreaga scenă se desfășura în fața polițiștilor care interveneau imediat”. De cele mai multe ori, abaterile surprinse vizau suspendarea permisului de conducere.

Procurorii au declarat că au fost puși sub acuzare și doi dintre complicii pe care polițiștii îi foloseau drept capcane pentru șoferii din trafic, dar și un polițist de frontieră care, la rândul său, ieșea în trafic erijându-se în polițist rutier pentru a lua mită de la șoferii surprinși încălcând legislația rutieră.

„Nu toți suntem șpăgari”

Polițiștii le sugerau șoferilor că pot închide ochii în schimbul unor sume de bani. Mita varia în funcție de abaterea comisă: între 100 și 1 500 de roni.

Când șoferii nu aveau bani cash, agenții îi conduceau la bancomate pentru a scoate suma cerută cu titlu de mită”, menționează anchetatorii.

Aproximativ 73 000 de roni, peste 10 000 de euro, 425 de dolari și 60 de lire sterline sunt sumele găsite de ofițerii anticorupție la polițiștii din Huși deferiți justiției.

Libertatea a vorbit cu un polițist din cadrul Poliției Huși, care, sub protecția anonimatului, a vorbit despre problemele din interior. Acesta a povestit că la nivelul instituției existau tensiuni de mulți ani.

Este rușinos ceea ce s-a întâmplat, dar, sincer vă spun, și eu, și alți colegi, pentru că nu toți polițiștii din Huși sunt niște șpăgari, ne bucurăm că organele de anchetă și-au făcut treaba. O curățenie în instituție era absolut necesară, chiar dacă nu sunt mulți care o agreează. Nu poți să te numești polițist când tu acționezi precum un tâlhar la drumul mare. Este inacceptabil asemenea comportament”, este de părere polițistul.