Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Opinie: Zeci de întrebări adresate…

Opinie: Zeci de întrebări adresate președintelui

Motto:
„Popor, slugă și stăpân, toți o spun în felul lor: cea mai mare fericire a omului pe pământ este numai propria personalitate”.
Johann W. von Goethe

Acest citat celebru al ilustrului gânditor, poet și om de știință german J.W. von Goethe ne vorbește, într-un fel, despre patriotism. Despre natura omului de a înțelege în felul său patriotismul. Pentru că fiecare dintre noi, chiar de la începuturi, își iubește sau își urăște patria la fel după cum și ea își iubește poporul.

Cu ceva timp în urmă, m-am gândit să nu mai scriu despre nimeni și nimic. Ajunge, mi-am zis, că oricum e degeaba. Nimeni și nimic nu se schimbă. Și dacă undeva, prin alte localități, unde presa este citită, sunt salutat de cei care mă cunosc, spunându-mi că îmi citesc fiecare articol, că scriu adevărul și scot la iveală probleme serioase ale societății, în satul meu majoritatea tac ori se uită chiorâș. Nu mai vorbesc despre mesajele de pe Facebook, unde unii fac spume la gură în încercarea de a mă contrazice.

De fapt, și aceste rânduri nu le-aș fi scris, dacă în societatea noastră nu se întâmplau niște evenimente care contrazic sensul fundamental a ceea ce numim noi patriotism. Anume acele evenimente m-au orientat spre alt citat al lui Goethe: “Patriotismul strică istoria!”

Nu sunt filozof. Sunt un muritor de rând, un om simplu. De asta recunosc, de la bun început, că nu prea am înțeles ce a voit să spună marele gânditor în acest citat. Prin urmare, o să-l „descifrez” pe înțelesul meu.

Mandatul de președinte al socialistului Dodon se apropie de sfârșit. Nu o să enumăr acum ce a promis și ce a făcut. Pentru mine, dar cred că și pentru o bună parte a cetățenilor acestui meleag, el nu a realizat nimic. Nimic bun! Mai mult ca atât, a făcut cheltuieli enorme din bugetul de stat, călătorind de-a lungul și de-a latul globului. Nu cunosc alt șef de stat, din occident sau din CSI, care să se fi plimbat atât de des… din bani publici! Nici ai noștri până la el nu au făcut-o. Care a fost rodul acestor călătorii? Doar irosiri de bani din haznaua de stat! Unde vedem aici egalitatea socială între oameni? Doar doctrina partidului pe care-l reprezintă este o concepție bazată pe egalitate și dreptate socială, lipsită de exploatare? În realitate, poporul este exploatat la maxim, pentru ca un anumit grup de oameni să trăiască în lux cheltuind banii contribuabililor!

Președintele Dodon a promis multe. Și rușilor le-a promis. Drept mărturie sunt spusele lui Krasnoselski care, într-o conferință de presă, sublinia că Dodon nu s-a ținut de cuvânt atunci când a promis că va decreta limba rusă drept a doua limbă de stat, că va readuce canalele tv rusești, că va redeschide școli cu predare în limba rusă, etc. Aici chiar am răsuflat ușurat că nu s-a ținut de cuvânt! Un lucru bun totuși a făcut!

Am multe întrebări față de președinte. În primul rând, l-aș întreba conform căror norme de logică dânsul, în calitate de președinte și garant al securității cetățenilor, la început de mandat a depus flori la mormintele separatiștilor din stânga Nistrului, stârnind astfel nedumerirea și furia combatanților și tuturor celor care au luptat pentru independență? Astfel, chiar de la bun început a dat dovadă de lașitate și servilism, pierzând respectul din partea veteranilor de război care, pur și simplu, s-au simțit trădaţi.

Apoi l-aș întreba pentru ce ne trebuie nouă tocmai trei aeroporturi, atunci când prin sate lipsesc drumuri bune, trotuare și unde copilașii și bătrânii mergând pe stradă zi de zi riscă să nimerească sub roțile autobasculantelor? Când spitalele duc lipsă de utilaje moderne, de autospeciale corespunzătoare, oamenii de la sate duc lipsă de apă potabilă?
De ce, în loc de controversata Arenă, nu s-a construit o uzină de prelucrare a deșeurilor? Credeți că locuitorii din Țânțăreni vor suporta mult putoarea gunoiștii de lângă satul lor?

Țara e plină de gunoaie, dar cetățenilor li se bagă pe gât arene și aeroporturi! L-aș mai întreba și despre prețurile care cresc în mod galopant, despre pensiile cetățenilor care descresc din an în an! În schimb, cresc salariile guvernanților și confortul lor la locul de lucru! Nu destul că stau în jilțuri moi, acum și carnete electronice vor avea! Vreau să-l întreb pe președinte și pe toți cei din anturajul său dacă au văzut în ce sală și în ce condiții lucrează parlamentarii englezi? Și cine sunt ei față de noi?

Când președintele va apăra interesele țăranilor și fermierilor de la sate? Să vină și să -i întrebe cu ce preț își vând sărmanii producția? Cerealele, fructele, legumele, laptele? Apropo, de lapte. Știe oare dânsul că țăranii își vând vitele pentru că prețul laptelui e extraordinar de mic? Că în multe localități au dispărut pășunile? Când se va interesa și de acest lucru?

Sunt încă sute de întrebări la care șeful statului trebuie să răspundă! Să ia apărarea tuturor, nu doar a supușilor săi, cum este ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi care, prin declarația sa monstruoasă, a dezonorat memoria celor căzuți pentru independența țării, sfidând adevărul despre agresiunea armatei ruse. Și pe acesta l-aș întreba conform cărei logici s-a ghidat atunci când a afirmat că armata rusă a intervenit ca să oprească vărsările de sânge? Au murit oameni, s-au ruinat destine, s-au spulberat speranțe. Pentru ce? Pentru ca cineva să trăiască azi în lux, iar altora să nu le ajungă bani de o bucată de pâine? Uneori mă întreb: oare sunt sănătoși la minte acești miniștri, parlamentari, acest șef de stat căruia nu-i pasă de poporul său? Pentru alegerea sa au fost aduși de peste Nistru o grămadă de oameni. Majoritatea au fost plătiți, există mărturii concrete în acest sens. De data asta i-aș ruga din tot sufletul să nu vină, le plătim noi acei bani, numai să nu vină să ne spulbere viitorul!

Președintele se ține de statalitate și se consideră patriot. În același timp, el urăște românismul și România. Deși frații noștri de peste Prut, în ultimii cinci ani, ne-au ajutat cu circa 4 miliarde lei! Ce ne-au dat însă rușii? Câteva autospeciale pentru salubrizare!

Se zice că mama președintelui a fost profesoară de limbă română. Aș întreba-o cum înțelege dânsa patriotismul? Adică dragostea de neam, de valori, de obiceiuri străbune? Cum poți să te declari patriot și să iubești doar o parte de popor? Și să interpretezi istoria pe placul tău? Poate din cauza asta Goethe a spus că patriotismul strică istoria!

Dar să ne întoarcem la declarația ministrului de Externe. A făcut-o lată! A scuipat peste demnitatea și onoarea combatanților! Și-a bătut joc de văduvele care și-au pierdut soții! Și-a bătut joc de copiii de atunci, rămași orfani! Și-a bătut joc de un popor întreg! Cine ești, de fapt, domnule ministru? Știi dumneata oare că războiul încă nici nu începuse, iar la Dubăsari și în alte localități din stânga Nistrului mureau moldoveni secerați de gloanțele mercenarilor ruși? Și acei moldoveni nu se băteau între ei ca să intervină rușii să-i despartă! Ei își apărau țara! Mulți dintre acei voluntari, de fapt, polițiști trimiși în ajutorul populației de acolo, și până azi nu și-au obținut drepturile constituționale de participanți la război. Unii au fost maltratați crunt de către mercenari și doar printr-o minune au rămas în viață! Căutați prin arhive, întrebați martori și veți vedea că sunt mulți, foarte mulți oameni peste care ați scuipat!

Nu mai vrem și nu mai cerem nimic de la dumneata! Nici chiar scuze, doar DEMISIA! Doar așa mai poți încă să-ți speli rușinea de pe reputația-ți atât de pătată!

Valeriu URSCHI, locotenent major de poliție (r), veteran al războiului pentru Independența R. Moldova, s. Cotiujenii Mari, Șoldănești