Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Washington Post: „Este R. Moldova…

Washington Post: „Este R. Moldova următoarea în vizorul Moscovei?”

Imagine simbol

„Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, este extrem de fragilă. O fâșie îngustă de la frontiera sa estică, la granița cu Ucraina, este ocupată de 30 de ani de o garnizoană de trupe rusești care numără în prezent aproximativ 1.500 de soldați.

Propaganda și dezinformarea rusească sunt larg răspândite și adesea folosite pentru a discredita Guvernul”, relatează Washington Post într-un articol publicat marți, 21 februarie.

Publicația americană a scris că „în timp ce Rusia continuă războiul împotriva Ucrainei, în Europa au crescut temerile că Kremlinul are în vizor noi ținte pentru a-și îndeplini fanteziile imperiale ale lui Vladimir Putin”. Potrivit publicației „îngrijorarea” este că Rusia ar putea „să țintească în fosta republică sovietică Moldova (…) până luptele din Ucraina se vor liniști”.

În articol se menționează că R. Moldova „nu are puterea militară necesară pentru a face față Moscovei” și deși „țara este departe de a se alătura” Uniunii Europene sau NATO, „interesul său (R. Moldova n.r.) a fost suficient pentru a înfuria Moscova”. Washington Post face referire la declarația ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, care a declarat la începutul lunii că Occidentul dorește ca Moldova să „joace rolul următoarei Ucraine”. „Având în vedere istoria recentă, ar fi naiv să considerăm că este o amenințare goală”.

Washington Post scrie că „Moscova are mâinile ocupate în Ucraina” și că ar fi „o nebunie” să-și implice trupele în Moldova, însă nu exclud acest fapt, menționând că „Putin s-a dovedit a fi un maestru al absurdității”. „Cu cât mai mult timp se prelungește actualul impas din Ucraina, cu atât mai tentantă pentru Kremlin ar putea fi o țintă ca Moldova, pentru a salva aparențele”, relatează publicația americană.

Făcând referire la declarațiile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski care a avertizat Chișinăul referitor la faptul că Rusia pregătește un complot pentru destabilizarea R. Moldova, dar și la demisia Guvernului Gavrilița din 10 februarie, autorii articolului spun că „Moscova ar putea să nu aibă nevoie de cizme pe teren pentru a destabiliza Guvernul moldovean”.

Potrivit Washington Post, „remanierea guvernamentală” de la Chișinău a fost „rezultatul indirect al unei campanii de presiune din partea Rusiei, inclusiv o reducere drastică a livrărilor de gaze naturale care a declanșat o criză energetică severă și a contribuit la creșterea inflației. Partidele politice moldovenești susținute de Moscova au organizat demonstrații de stradă, unele dintre ele cu „protestatari” care sunt plătiți”.

”Președinta Maia Sandu, aleasă în 2020 pe o platformă pro-occidentală, a declarat că Moscova a planificat o lovitură de stat pentru a instala un guvern pro-rus la Chișinău, capitala R. Moldova. Ea a reușit să facă din această țară un candidat oficial pentru UE, iar națiunile europene, împreună cu NATO, au ajutat în mod modest la întărirea armatei moldovenești”, a relatat publicația.