Vocea UNIRII din 27 martie 1918

Vocea UNIRII din 27 martie 1918
de
3 vizualizări
28 martie 2013 | 13:21

Aniversarea a 95-a de la Unirea Basarabiei cu România este marcată prin numeroase evenimente, organizate pe ambele maluri ale Prutului.

Manifestările din R. Moldova sunt organizate de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Platforma Acţiunea 2012 şi cu Centrul Pro-Europa. Aceste acţiuni au debutat pe 26 martie, printr-un concert extraordinar al Formaţiei Direcţia 5, desfăşurat la Palatul de Cultură din Cahul.

Pe 27 martie, Direcţia 5 a ajuns la Chişinău, unde, la Teatrul “Eugen Ionesco”, împreună cu Paralela 47, au susţinut un spectacol de excepţie.

Ambasada României în R. Moldova, ICR “Mihai Eminescu” şi Compania Teleradio Moldova au organizat, la 27 martie, la Sala cu Orgă din Chişinău, un eveniment muzical extraordinar, o reeditare a concertului simfonic desfăşurat, acum 95 de ani, sub bagheta lui George Enescu. Evenimentul a fost inaugurat de Cristian David, ministru delegat pentru românii de pretutindeni.

La 25 martie, la Biserica “Sf. Apostoli Petru şi Pavel” din Chişinău, a avut loc un parastas în memoria deputaţilor Sfatului Ţării care au votat Unirea.

Pe 29 martie, Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” din Bălţi va găzdui piesa de teatru “Podu’”, a marelui actor şi regizor Horaţiu Mălăele.

Apogeul evenimentelor dedicate Zilei Unirii îl va constitui un spectacol inedit “Lecţia de Istorie: DACII şi ROMANII”, care se va desfăşura la Chişinău, pe 30 martie, în Scuarul Teatrului de Operă şi Balet, începând cu 14:00. Asociaţia Terra Dacica Aeterna va reconstitui, cu acest prilej, o pagină de istorie vie, una dintre cele mai importante în istoria poporului român.

Platforma Civică Acţiunea 2012 anunţă că evenimente similare au loc şi în dreapta Prutului. Pe 24 martie, la Iaşi, în Parcul Copou, va avea loc un eveniment festiv.

Pe 26 martie, la Bucureşti, la Palatul Parlamentului, sala Constantin Brâncuşi, a avut loc o dezbatere la acest subiect cu participarea unor personalităţi din R. Moldova şi din România.

La 27 martie, la Craiova, la Teatrul “Marin Sorescu”, Asociaţia Studenţilor Basarabeni din Craiova a organizat un amplu eveniment festiv.

În aceeaşi zi, 27 martie, la Suceava, la Colegiul Naţional “Petru Rareş” a avut loc un concurs de artă discursivă dedicat Basarabiei.

La Buzău, pe 27 martie, pe Platoul “Dacia”, a fost organizat flash-mobul “Hora Unirii”, iar la Bacău, în aceeaşi zi de semnificaţie istorică, s-a desfăşurat festivitatea de premiere a celor mai inspirate eseuri dedicate Basarabiei, prezentate în cadrul proiectului “Uniţi sub Tricolor”.

Fundaţia Culturală “Doina şi Ion Aldea Teodorovici” a organizat, la Piteşti, în ziua de 27 martie, o acţiune de comemorare a tuturor eroilor martiri care şi-au dedicat viaţa Unirii. Acţiuni festive sau comemorative au mai avut loc, la 27 martie, la Balş, Galaţi, Alba-Iulia.

La Bucureşti, la Clubul “Ţăranului Român, sub auspiciile Asociaţiei “Românie Vie”, a avut loc seara festivă “Unire şi nu numai”, iar la Restaurantul-muzeu “Vatra Neamului”, în organizarea Uniunii Culturale a Românilor Basarabeni, s-a desfăşurat un eveniment dedicat făuritorilor Unirii.
Cu ocazia împlinirii a 95 de ani de la Actul Unirii, la Paris, pe 27 martie, s-a desfăşurat Conferinţa ştiinţifică “Rolul Franţei în realizarea şi recunoaşterea Unirii de la 1918”.

Participanţii la eveniment au abordat subiecte legate de misiunea militară franceză de la Iaşi (1916-1918), personalitatea Generalului Henri Berthelot şi rolul său în procesul decizional premergător Unirii Basarabiei cu România, precum şi rolul Franţei în recunoaşterea internaţională a Unirii.

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Connexions Moldavie, Asociaţia Doctorilor şi Doctoranzilor Basarabeni din Franţa, Asociaţia Toţi Românii şi Asociaţia Clubul Liberal Franţa.

MAIL AUTOR [email protected]

Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

Fiind abonat la Ziarul de Gardă, vei fi mereu informat de cele mai recente evenimente și noutăți! Abonează-te

Închisoare pentru ex-judecătorul Nichitov

Zece ani de închisoare cu privarea de dreptul de a desfășura activități ce țin de gestionarea bunurilor imobile pe un termen de doi ani, este pedeapsa aplicată fostului judecător de instrucție Valeriu Nichitov…
Închisoare pentru ex-judecătorul Nichitov

Voronin: Trebuie să schimbăm nu sistemul electoral, ci puterea

PCRM nu va susține modificarea Сodului Electoral. Despre aceasta a anunțat astăzi liderul partidului, Vladimir Voronin.  “Nu există niciun fel de argumente că actualele defecțiuni din sistemul electoral  …
Voronin: Trebuie să schimbăm nu sistemul electoral, ci puterea

Banca Mondială oferă R. Moldova un împrumut de 70 de milione de dolari SUA

Banca Mondială (BM) va oferi Republicii Moldova un împrumut în sumă de 70 de milioane de dolari, bani destinați sporirii capacității de distribuție a energiei electrice. Potrivit unui comunicat al instituției i…
Banca Mondială oferă R. Moldova un împrumut de 70 de milione de dolari SUA

(DOC) Expert constituțional despre modificarea care prevede ca CC să aibă mai mult de șase judecători, iar mandatul acestora să fie prelungit până la nouă ani

Recent, Guvernul a discutat un proiect de modificare a Constituției care prevede că numărul judecătorilor de la Curtea Constituțională (CC) să nu mai fie de șase, cum e acum, ci șapte, iar mandatul lor să fie e…
(DOC) Expert constituțional despre modificarea care prevede ca CC să aibă mai mult de șase judecători, iar mandatul acestora să fie prelungit până la nouă ani

La București se anunță cel mai mare protest față de Ordonanța 13

Protestele faţă de Ordonanța de urgență privind codurile penale continuă duminică, fiind anunţat „cel mai mare protest” la care, încă de la ora 14.00, sunt aşteptaţi în Piaţa Victoriei din București oameni din…
La București se anunță cel mai mare protest față de Ordonanța 13

Cetăţenii R. Moldova vor putea raporta abuzurile, cazurile de corupție și fărădelegile comise de către autorități

Cetățenii R. Moldova vor putea semnala, în mod anonim și securizat, abuzurile, cazurile de corupție și fărădelegile comise de către autorități sau pe care le-au observat în societate. Asociația Obștească „Juriș…
Cetăţenii R. Moldova vor putea raporta abuzurile, cazurile de corupție și fărădelegile comise de către autorități