Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Vladimir Voronin va duce tratative,…

Vladimir Voronin va duce tratative, atât cu PD, cât și PSRM

Liderul comunist Vladimir Voronin analizează perspectiva revenirii la șefia statului și fuzionării cu partidele de la guvernare, doar pentru un viitor mai bun al țării. Declarațiile au fost făcute de preșdintele PC în cadrul unei emisiuni la postul TV7.

Deși, inițial a condamnat total profesionalismul și onestitatea aparatului de conducere, Voronin nu s-a prezentat categoric în privința demarării negocierilor, atât cu partidele de stânga, cât și cele de dreata, pentru redresarea „bardac-ului” din țară.

„Nu s-a schimbat nimic în timpul guvernării precedente, iar acum e mai rău și mai urât. Mafia, corupția și bandiții au ocupat toate posturile. S-au așezat foarte bine în fotoliile parlamentare. Se numesc aliați și cotropesc Moldova. Sărăcesc țara prin diferite forme, prin miliarde furate, prin credite luate de la frații români.”, a declarat Voronin.

Cu toate că PC a votat Guvernul Gaburici, preșdintele comunist a declarat că alegerea are o explicație „De ce a votat Guvernul Gaburici? Să-l înlăturăm pe Ghimpu de la Guvernare, cel mai mare naționalist și nazist. Am avut înțelegere. Că noi îi pe noii aleși, dar ei rezolvă problemele din sistem. Ei, însă n-au făcut nimic.”

Vladimir Voronin a recunoscut că ilegalități erau identificate și în peroada sa de șefie. „Furau și atunci, dar știau măsura. Nu există state care să nu se ocupe cu contrabanda de droguri. Dar nicăieri nu se întâmplă ca astăzi în Moldova. Ei fură de la copii, de la bătrâni.Pe timpul meu, dacă măcar negru sub unghie aflam despre un act de corpuție, semnan imediat un decret și persoana auzea la radiou că este demis.”

Vladimir Voronin a menționat că în primăvara viitoare ar fi momentul pentru a petrece alegeri anticipate și a alege un nou președinte. Acest lucru, însă trebuie să fie precedat de demisia președintelui CEC, a șefului Curții de Conturi, a Procurorului general și a șefului CNA. „În caz contrar se vor schimba doar câteva nume, nu și forța politică din spatele acestora. Dacă nu vor fi aceste schimbări, nu are rost să petrecem alegeri. Irosim 60 de mln pentru alegeri și 600 de mln pentru a cumpăra alegătorii.”, menționează comunistul.

În același timp, președintele PC nu a negat o viitoare fuzionare cu Partidul Socialiștilor, dacă acesta va susține candidatura sa la funcția de șef al statului. „Poate să se întâmple așa o situație:ca rezultat al protestelor, al viitoarelor alegeri, ca rezultat al activității acestei alianțe, din toate punctele de vedere coruptă și neprofesionistă. Se poate întâmpla așa că vom fi nevoiți să votăm împreună, și cu socialiștii, și cu cine va mai avea „soviste” în Parlament, pentru a scăpa țara de această nevoie.”, declară Voronin.

Amintim că în noiembrie 2011, Igor Dodon, Zinaida Greceanîi și Veronica Abramciuc au părăsit rândurile PCRM. Atunci Voronin i-a numit trădători și a declarat în repetate rânduri că nu va vota niciodată cu „trădătorii”.

În același timp, liderul comunist nu exclude tratative și o eventuală alianță cu PD și PLDM, dacă interesele prioritare ale tuturor partidelor, vor viza bunăstarea țării.

„Aici este o chestie de discuții, de tratative, de condițiile în care devin președinte și de obligațiile ce mi se impun. Nu știu condițiile și nu cred că ei se vor apropia și vor propune, dar atunci când se vor apropia, ne vom așeza și vom discuta.”

Președintele PC acceptă și ideea formării unui partid de stânga format din toți deputații parlamentari, care va activa spre binele porporului. „Nu am fost contactat de Filat și Plahotniuc pentru discuții referitor la funcția de președinte, dar dacă ajungem la alegeri parlamentare anticipate sau alegerea președintelui, nu se explude nimic. Nu pot spune categoric nimic. Noi nu trebuie să ne gândim la Vorornin, la ce post o să ocupe, nu la ceilalți, noi trebuie să vedem ce facem cu Moldova mai departe.”, se pronunță Vladimir Voronin.

Referitor la vectorul strategic al țării, Voronin pledează pentru o dezvoltare pe cale europeană, deoarece prin așezarea geografică, Republica Moldova este un stat european. El amintește, însă, că relațiile cu partenerii strategici sunt prioritare și nu trebuie întrerupte. El a făcut trimitere la activitatea sa de până la 2009, când existau relații bilaterale , atât cu partenerii din est, cât și cei din est.

Marina Ciobanu