Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Vizita Nataliei Gavrilița în Germania:…

Vizita Nataliei Gavrilița în Germania: cu cine s-a întâlnit și ce discuții au fost purtate

Pe parcursul zilei de sâmbătă, 7 ianuarie, în cadrul vizitei sale de lucru în Germania, prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița, a ținut un discurs în fața Grupului parlamentar al Uniunii Creștin-Sociale (CSU) din Bundestagul Germaniei și a avut întâlniri bilaterale cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, și cu liderul grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Președinte al Partidului Popular European, eurodeputatul Manfred Weber.

În discursul său în fața parlamentarilor germani, șefa Executivului de la Chișinău a vorbit despre provocările cu care se confruntă Republica Moldova de la începutul războiului împotriva Ucrainei, dar și despre acțiunile Guvernului îndreptate spre un viitor european, democratic și prosper, se spune într-un comunicat al Guvernului R. Moldova.

„Am primit un mandat puternic din partea cetățenilor Republicii Moldova de a demara un proces de transformare profundă a țării noastre într-un stat european modern, cu o justiție independentă, o administrație publică eficientă, cu un model de dezvoltare economică rezistent și durabil, precum și cu un climat investițional atractiv. În ciuda războiului, rămânem pe deplin angajați față de această agendă îndrăzneață de reforme structurale, aflată  în centrul obiectivului nostru strategic de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene”, a spus Natalia Gavrilița în cadrul evenimentului.

De asemenea, Natalia Gavrilița a mulțumit tuturor parlamentarilor prezenți care au susținut sprijinul suplimentar angajat de Germania pentru atenuarea efectelor crizei energetice și celei a refugiaților, și mai ales pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova.

Tot astăzi, 7 ianuarie, în cadrul unei întrevederi a prim-ministrei Natalia Gavrilița cu preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, au fost discutați pașii ce urmează a fi întreprinși de țara noastră pentru implementarea celor 9 acțiuni recomandate de Comisia Europeană și prioritățile dialogului moldo-comunitar pentru perioada următoare.

Potrivit comunicatului emis de Guvernul de la Chișinău, Parlamentul European va susține în continuare Republica Moldova în procesul de preaderare la Uniunea Europeană.

Natalia Gavrilița, Roberta Metsola și Alexander Dobrindt

Tot în cadrul vizitei oficiale în Germania, prim-ministra Natalia Gavrilița a avut o întrevedere bilaterală și cu liderul grupului PPE din Parlamentul European, Președinte al Partidului Popular European, eurodeputatul Manfred Weber.

Șefa Executivului de la Chișinău a mulțumit oficialului german pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în procesul de obținere a statutului de țară candidată la aderarea la UE și a subliniat progresul, înregistrat de Guvern, în angajamentul de îndeplinire a celor 9 condiționalități în vederea deschiderii negocierilor de aderare, se spune într-un comunicat al Guvernului.

Natalia Gavrilița a exprimat gratitudine pentru susținerea constantă oferită de UE, prin intermediul Platformei de sprijin a Republicii Moldova, și a reiterat interesul țării noastre pentru procurarea gazelor naturale pe Platforma de achiziții comune a UE. 

„Accesul la această Platformă ne va permite să consolidăm procesul de asigurare a securității energetice a Republicii Moldova, afectată de șantajul Federației Ruse. În pofida faptului că am fost loviți dur de creșterea prețurilor și reducerea volumului de gaze naturale livrate de Gazprom, continuăm să privim cu fermitate în direcția unui viitor european”, a subliniat Natalia Gavrilița în cadrul discuțiilor.

Europarlamentarul Manfred Weber a reiterat susținerea Parlamentului European în implementarea agendei de reforme și a apreciat efortul Guvernului în procesul de gestionare a lanțului de crize care au lovit țara noastră.

În perioada 6-8 ianuarie, prim-ministra Natalia Gavrilița se află într-o vizită de lucru în Germania, pentru a participa la ședința închisă a Grupului parlamentar al Uniunii Creștin-Sociale din Bundestagul german.