Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Răspunsul lui Năstase la…

VIDEO Răspunsul lui Năstase la invitația democraților de a se așeza la masa de discuții

Andrei Năstase a declarat că va da curs invitației democraților de a se așeza la masa de discuții, doar în cazul în care Partidul Democrat este dispus să facă transferul pașnic al puterii către Guvernul condus de Maia Sandu.

Noi i-am chemat să producă transferul pașnic al puterii. Dacă despre asta este vorba, bineînțeles că acest lucru trebuie să se producă. Sper că Andrian Candu îl va lua și pe nașul mafiei din R. Moldova ca lucrurile, într-adevăr, să se clarifice, să avem asigurări că vor renunța acțiuni anticostituționale. Suntem deschiși la dialog”, a spus Năstase.

Năstase a mai precizat că nu a văzut încă invitația democraților, însă Blocul ACUM este deschis pentru dialog cu scopul de a soluționa civilizat criza politică.

În seara zilei de vineri, 7 iunie 2019, Curtea Constituțională, controlată de exponenți ai PDM, a declarat că orice acțiuni ale Parlamentului sunt ilegale, invocând că, potrivit legii, termenul de trei luni în care urma să fie format Guvernul a expirat la 7 iunie.

Totuși, sâmbătă, 8 iunie, coaliția formată din PSRM și Blocul ACUM, inițial, a votat-o pe Zinaida Greceanîi în funcția de speaker. Ulterior, după consultarea cu fracțiunile parlamentare ale PSRM și ale Blocului ACUM, Igor Dodon a desemnat-o pe Maia Sandu, în calitate de candidat la funcția de prim-ministru.

La scurt timp, sesizată de democrați, Curtea Constituțională a decis în mod operativ, fără a vedea actele aprobate de Parlament, că activitatea acestuia ar fi ilegală, la fel și alegerea noului Guvern și a speakerului. Ulterior, din nou la sesizarea deputaților democrați, Curtea Constituțională l-a suspendat din funcție pe Igor Dodon, iar Pavel Filip, asigurând interimatul funcției, a dizolvat Parlamentului și a declarat că la 6 septembrie vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.