Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Ministrul Nicu Popescu, despre…

VIDEO Ministrul Nicu Popescu, despre începerea negocierilor R. Moldova pentru aderarea la UE: „Reforma justiției și combaterea corupției sunt obiectivul numărul unu și primul capitol pe care ne vom axa”

Captură de ecran/Facebook

UPDATE 23:50 Ministrul Nicu Popescu a anunțat că primul pas pentru deschiderea negocierilor de aderare va fi făcut vineri, 15 decembrie. Acesta a spus că înainte de începerea negocierilor va avea loc un screening, care va evalua gradul de aliniere al legislației R. Moldova la cea europeană. Primul capitol de negocieri va fi în privința justiției, a precizat oficialul de la Chișinău.

„Primul capitol va fi capitolul legat de justiție, este vorba despre reforma justiției și lupta cu corupția. Știm bine că aceasta este obiectului principal pentru societatea noastră, or mandatul politic oferit președintei Maia Sandu constă în mare parte din această dorință a societății noastre de a eradica corupția, de a reforma justiția și de a aduce țara noastră în UE. În discuțiile noastre cu Comisia Europeană, reforma justiției și combaterea corupției sunt obiectivul numărul unu și primul capitol pe care ne vom axa în următoarea săptămâni și luni. Urmează să clarificăm care vor fi următoarele capitole în discuțiile pe care le vom avea mâine cu reprezentanții Comisiei Europene din Directoratul General pentru Extindere”, a declarat ministrul de Externe.

În legătură cu decizia prim-ministrului ungar de a nu participa la votarea decizie privind începerea negocierilor cu Ucraina, Popescu a menționat că „Ungaria întotdeauna ne-a asigurat că sprijină aderarea R. Moldova la UE” și că, în continuare, „viteza de aderare depinde de viteza proceselor de reforme”.

„Fiecare țară va avea propriul ritm. Va deschide propriile capitole”, a subliniat ministrul.

Știrea inițială:

Viceprim-ministrul Nicu Popescu face declarații de presă după decizia luată joi, 14 decembrie, de Consiliul European pentru deschiderea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina.

„În această seară, după evenimentul istoric pentru țara noastră, mă voi întâlni la Bruxelles cu jurnaliștii noștri, din Republica Moldova, acreditați la Consiliul European după care, în dimineața zilei de mâine, voi avea o întrevedere cu Gert-Jan Koopman pentru a oficializa decizia de începere a negocierilor pentru aderare”, a transmis ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Consiliul European a decis joi, 14 decembrie, să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului European Charles Michel.

„Consiliul a acordat statutul de candidat pentru Georgia. Iar UE va deschide negocierile cu Bosnia și Herțegovina odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare și a invitat Comisia să prezinte un raport până în martie în vederea luării unei astfel de decizii”, a afirmat Charles Michel.

Comisia Europeană a recomandat miercuri, 8 noiembrie, Consiliului European deschiderea negocierilor de aderare a R. Moldova și Ucrainei la UE. Anunțul a fost făcut de președinta CE, Ursula von der Leyen, care a prezentat Raportul de extindere al Uniunii Europene. Totodată, Comisia Europeană a recomandat acordarea statutului de țară candidat pentru aderarea la UE pentru Georgia.

„În ultimii ani, am colaborat strâns cu toate instituțiile statului pentru a implementa reforme esențiale. Realizarea a 94% din recomandările Comisiei Europene este o dovadă clară a determinării noastre de a face schimbări concrete și de a aduce Republica Moldova la standardele europene. Suntem pe drumul corect și suntem hotărâți să continuăm această transformare.

Aceasta este începutul drumului nostru către statutul de membru UE cu drepturi depline. Ne așteaptă negocieri importante și reforme continue, dar suntem hotărâți să mergem pe acest drum, pentru că știm că aderarea la UE reprezintă calea noastră către prosperitate, stabilitate și securitate. Începem această etapă având o bază solidă, evidențiată de un ritm dinamic de progrese, inclusiv în cele 35 de capitole de aderare, dintre care 9 înregistrează progrese substanțiale”, a declarat ministrul de Externe Nicu Popescu.

R. Moldova a obținut statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană în iunie 2022. Pentru a deveni membră a UE, R. Moldova trebuie să îndeplinească condițiile de aderare. Comisia Europeană susține că procesul de aderare rămâne bazat pe criterii și condiții stabilite anterior și în baza cărora statele au aderat la UE. Asta permite ca orice țară aflată în proces să progreseze pe baza meritelor proprii, dar și stabilește că drumul către UE poate fi inversat, dacă condițiile de bază nu mai sunt îndeplinite.